Potápi Árpád János (archív)

A magyarság megtartó erejéről beszélt Potápi Árpád János

A magyarság megtartó erejéről beszélt Potápi Árpád János

A 25 éve megjelenő Irka című gyermeklapon magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, ezért az fontos megtartó erőt jelent a közösség számára, Ezt jelentette ki nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Beregszászon a gyermekkiadvány negyedszázados évfordulós ünnepségén.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában megtartott ünnepi rendezvényen Potápi Árpád János több száz gyermek előtt mondott köszöntőjében méltatta a jubileumát ünneplő – egyetlen magyar nyelvű kárpátaljai – gyermeklap szerepét a kárpátaljai gyermektársadalom szemléletének alakításában. Fontosnak nevezte, hogy az 1993 novembere óta évente 5-6 alkalommal megjelenő Irka hatezer-hétezer gyermekolvasóhoz jut el.

“A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ezért elengedhetetlennek tartja a folyóirat megjelenésének támogatását”

– tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy mivel az Irkán magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, így az kétségtelenül fontos megtartó erőt jelent a magyar közösség számára. Jelezte, mind az Irka készítői, mind az olvasótábora továbbra is számíthat a magyar kormány támogatására, és azt kívánta, hogy a lap a következő 25 évben is rendszeresen megjelenjen. Potápi Árpád János az advent alkalmából ajándékként Csodasarkokat adott át a Miénk a város! játék kárpátaljai nyerteseinek. Az államtitkár az általa vezetett hivatal nevében egymillió forintot adományozott az Irka szerkesztőségének.

Beszédében Orosz Ildikó, a folyóiratot kiadó Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy

az Irka az elmúlt 25 év során gyermeklapból valóságos intézménnyé nőtte ki magát.

Szerinte ezt bizonyítja, hogy a jelenleg aktív kárpátaljai magyar tollforgatók közül sokaknak az Irka lapjain voltak az első szárnypróbálgatásai. A KMPSZ-elnöke az is elmondta, hogy a pedagógusszövetség önerőből nem tudná megjelentetni a gyermeklapot, ezért külön köszönetét fejezte ki a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának az Irka készítéséhez és kiadásához nyújtott támogatásért, a gyermekeknek pedig azért, hogy érdeklődéssel forgatják azt.

A rendezvényt követően Potápi Árpád János a Beregszászhoz közeli Halábor községben átadta a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében közel 40 millió forintból felújított Fenyőfácska óvodát. Avató beszédében hangsúlyozta, az óvodafejlesztés immáron két ütemben folyik Kárpát-medence-szerte több mint 38,5 milliárd forint értékben, ami 150 új óvoda építését és 400-nak a felújítását jelenti. Dicséretesnek nevezte és megköszönte a projektet lebonyolító KMPSZ-nek, hogy Kárpátalján jó ütemben és arányait tekintve a többi régiónál gyorsabban valósul meg a program végrehajtása. Emlékeztetett arra, hogy a kormány nemrég döntött az óvodafejlesztési program harmadik ütemének a beindításáról.

“A célunk az, hogy minden magyar gyermek, sőt a vegyes házasságban születettek is korszerű, magyarul nevelő óvodába járjanak”

– mutatott rá.

Potápi Árpád János kora este Beregszászon részt vesz és beszédet mond a Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma Színház felújított épületének ünnepélyes átadásán.

Kapcsolódó cikkek