fotó: pixabay.com

A Pressburger-életmű gondozása a tét

A Pressburger-életmű gondozása a tét

Filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik Giorgio Pressburger olasz-magyar író halálnak ötödik évfordulójára szerdán a Kertész Imre Intézet; a budapesti eseményen jelentik be a Giorgio Pressburger Kulturális Egyesület megalakulását is.

A Kertész Imre Intézet kiemelt feladatának érzi Pressburger György emlékének méltó ápolását, életművének minél szélesebb körben való népszerűsítését is. Az író halálnak ötödik évfordulójára meghirdetett, Pressburger XX. százada című eseményen Madarász Imre irodalomtörténész A Pressburger-kaleidoszkóp címmel tart rövid előadást a kivételesen sokoldalú alkotó életművéről, majd először lesz látható magyar felirattal Mauro Caputo olasz filmrendező Pressburger életéről szóló dokumentumfilmje – közölte a Kertész Imre Intézet.

Az Üzenet a századnak című alkotásban Giorgio Pressburger mesél a számára kedves trieszti helyszíneken azokról a történelmi eseményekről, amelyek befolyásolták az életét és a műveit is.

A film zenéjét Alfredo Lacosegliaz szerzete, közreműködik Claudio Magris író, Pressburger egykori barátja. Mauro Caputo az esemény során jelenti be hivatalosan, hogy megkezdi működését a Giorgio Pressburger Kulturális Egyesület – olvasható a közleményben. Az új egyesület konferenciákkal, irodalmi, színházi, képzőművészeti és zenei rendezvényekkel népszerűsíti majd Giorgio Pressburger életművét, de számos együttműködést is tervez hazai és nemzetközi színtéren egyaránt, amelyek keretében egyebek között tovább erősíti a magyar-olasz kulturális kapcsolatokat is.

Giorgio Pressburger (Pressburger György) magyar származású olasz író, újságíró, műfordító, rendező, a budapesti Olasz Kulturális Intézet egykori igazgatója.

Reneszánsz sokoldalúsága kivételesnek számított, személyiségével, életművével megtestesítője, éltetője volt a magyar-olasz kapcsolatoknak – emlékezik az íróra a Kertész Imre Intézet. Mint kiemelik, a szülőhazája iránti kötődését sosem feledő, rendkívül sokoldalú alkotó szívén viselte a magyar írók sorsát, nyomon követte pályafutásukat. Kertész Imre több alkotását is átültette olasz nyelvre, a Nobel-díjas író halálakor az egyik legrangosabb olasz napilapban, a Corriere della Serában megjelent nekrológot is ő jegyezte.

Giorgio Pressburger életművéből 2021 augusztusában egy válogatott – filmdokumentumokat, fényképeket és személyes tárgyakat egyaránt tartalmazó – hagyatékrésszel gazdagodott a Kertész Imre Intézet Mauro Caputo olasz filmrendező adományának köszönhetően.

Caputo az író novellájából készítette egyebek között A fehér közök törvénye és A müncheni óra című alkotásait, de filmet forgatott Pressburger életéről is, valamint alapítója és egyben elnöke az íróról elnevezett kulturális egyesületnek, amelynek alapító okiratát a napokban írták alá Olaszországban – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek