Ők az idei Prima Primissima Díj jelöltjei

Ők az idei Prima Primissima Díj jelöltjei

Prima Primissima évkönyv

Rekordmennyiségű jelölés, csaknem ötszáz javaslat érkezett az idei Prima Primissima Díjakra, a legtöbb, hatvannyolc a magyar színház és filmművészet kategóriában – idézte fel Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. Noha bizonyos kategóriákban nehéz összehasonlítást tenni, a díj Társadalmi Tanácsadó Testületében minden területnek ül szakértője, így bizonyosan minden prima megérdemli a jelölést. A Demján Sándor üzletember és a Vállalkozók Országos Szövetsége révén alapított díj tíz kategóriájában a hagyományoknak megfelelően három-három jelölt szerepelhet a listán, közülük kerülnek ki a december 2-i díjátadó gálán a 2011-es év primissimái.

Csányi Sándor

Csányi Sándor

A magyar irodalom kategória jelöltjei idén Bereményi Géza író, dalszövegíró, filmrendező, Csukás István író, költő és Szakonyi Károly író, drámaíró, a magyar színház és filmművészet kategóriában Béres Ilona színművész, Jordán Tamás színművész, rendező és Tordy Géza színművész, rendező szerepel a listán. A magyar képzőművészet kategória nomináltjai Jovánovics György szobrászművész, Kaján Kalász Tibor grafikus, karikaturista és Váli Dezső festőművész; a magyar tudomány kategória primái Buda Béla orvos, pszichológus, Hangody László egyetemi tanár, ortopéd sebész és Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor.

Csermely Péter biokémikus, Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, karnagy és a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola közül kerül ki a magyar oktatás és közművelődés kategória primissimája, míg a magyar építészet és építőművészet kategóriába Fekete György belsőépítész, Turányi Gábor építész, egyetemi tanár és Vadász György építész került. A magyar sajtó kategória jelöltjei Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió szerkesztő-riportere, Kepes András újságíró, a BKF dékánja és Vadas Zsuzsa újságíró; a magyar népművészet és közművelődés kategóriában Borbély Jolán néprajzkutató, a Honvéd Együttes és Mága Zoltán hegedűművész került a listára.

Demján Sándor üzletember

Demján Sándor, üzletember

A magyar zeneművészet kategóriában Bogányi Gergely zongoraművész, Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója és Takács Klára operaénekesnő; a magyar sport kategóriában pedig az Aranycsapat Alapítvány, Kiss László úszó szakedző és Székely Éva úszó kapott jelölést. A Prima Primissima Díj jelöltjei tízezer, nyertesei ötvenezer euró díjazásban részesülnek. A szintén 50 ezer euróval járó közönségdíjra július 1-től lehet szavazni a www.primaprimissima.huhonlapon.    

Gattyán György, a Docler Holding vezérigazgatója és Csányi Sándor a sajtótájékoztató előtt írta alá a Junior Prima Díj magyar népművészet és közművelődés kategóriájának társalapítói szerződését. Ezzel a harminc éven aluli tehetségek elismerését szolgáló díj kategóriáinak száma immár nyolcra bővült, így idén már a magyar tudomány, sport, oktatás és köznevelés, építészet és építőművészet, zeneművészet, sajtó, színház- és filmművészet, valamint népművészet és közművelődés kategóriák tíz-tíz fiatal kiválósága veheti át az elismerést és az azzal járó hétezer eurót.

Csányi Sándor elmondta, hogy a Prima Primissima Díj jövőre lesz tíz éves, ezért a jubileum megünneplése mellett át kell tekinteni az elismerés jövőjét is, mert az alapító Demján Sándor annak idején tíz évre vállalta a díj finanszírozását.

Kapcsolódó cikkek