illusztráció

Marton Éva-mesterkurzus indul az Operában

Marton Éva-mesterkurzus indul az Operában

Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című főművének szoprán énekesei és a szerepekkel ismerkedő művészek számára hirdet mesterkurzust Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes és a Magyar Állami Operaház.

“A 2022. március 7. és 11. között az Erkel Színházba tervezett képzés jelentkezési határideje 2022. január 31.”

– közölte a dalszínház.

A Magyar Állami Operaház jövő márciusi újranyitásával a dalszínháznak ismét lehetősége nyílik teljes színpadi változatban játszani Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operáját.

Ez alkalomból, az előadások mintegy felvezetéseként tart ötnapos továbbképzést Marton Éva, aki hosszú és gazdag nemzetközi pályafutása alatt a darab két fajsúlyos drámai szoprán szerepét, a Császárnét és a Kelmefestő, Barak feleségét formálta meg 1974 és 2003 között Frankfurt, Hamburg, Genf, Buenos Aires, New York, Chicago, Milánó, Bécs, Salzburg, Berlin, Barcelona és Athén rangos színpadain.

A mesterkurzus célja, hogy saját szólamaik elsajátításán túl az énekesek átfogó képet kapjanak a darabról, Richard Strauss zenei világáról, Hugo von Hofmannstahl szimbolikus meseszövéséről.

A kurzusnak fontos részét képezi a szerepek alapos elemzése is, ami megkönnyítheti a rendezői és karmesteri elképzelések későbbi könnyebb elsajátítását. A mesterkurzuson az aktív résztvevőkkel Marton Éva személyesen, egyenként is foglalkozni fog, annak végén egyes részletek zongorás előadására is alkalom nyílik. A tervek szerint a kurzuson ugyancsak előadást tart Almási-Tóth András, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, és a következő évad Árnyék nélküli-előadásának karmestere is. A szervezők a mesterkurzusra olyan énekesek jelentkezését várják, akik vagy éneklik Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának bármely szerepét, vagy úgy érzik, előbb-utóbb képesnek lesznek ezek megformálására.

A jelentkezés nincs korhatárhoz vagy kotta nélküli szereptudáshoz kötve, de a képzés csak felsőfokú énekesi végzettség birtokában, illetve MA hallgatók számára látogatható, és feltétele a szerepek német nyelvű ismerete.

A mesterkurzus a passzív részvételre is lehetőséget biztosít. Újonnan jelentkező, aktív énekesektől a szervezők rövid életrajz mellékelését kérik, a Magyar Állami Operaház művészei esetében erre nincs szükség. A résztvevőket az Opera 2022. február 18-ig e-mailben értesíti. Jelentkezni 2022. január 31-ig lehet a martonkurzus@opera.hu e-mail-címen.

Kapcsolódó cikkek