fotó: pixabay.com

Rangos díjat nyert egy magyar film

Rangos díjat nyert egy magyar film

Nemes Anna és Csuja László Szelíd című filmje nyerte el a legjobb debütáló filmnek járó Discovery díjat Nagy-Britannia legnagyobb nemzetközi független filmes seregszemléjén, a londoni Raindance Filmfesztiválon.

Az október 26. és november 5. között immár 30. alkalommal megrendezett Raindance Filmfesztivál a független filmesek egyik legfontosabb eseménye, amely évről évre több mint tizenhatezer látogatót, köztük több száz szakmabelit vonz a brit fővárosba. Mint írták, idén a zsűri tagjai között olyan sztárok voltak, mint a Trónok harcából ismert Liam Cunningham, a Homeland – A belső ellenség főszerepét alakító Damian Lewis vagy a spanyol-német származású világhírű színész, Daniel Brühl.

A Csonka Eszter testépítő világbajnok főszereplésével készült Szelíd egy testépítőnőről szól, aki azért bocsátja áruba testét, hogy előteremtse a világbajnokságra való kijutáshoz szükséges pénzt.

Egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, amely testéhez hasonlóan megérdemli az elismerést. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Nemzeti Filmintézet által támogatott alkotást – amelynek producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió) – az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be először, ahol első magyar játékfilmként szerepelt a versenyprogramban, illetve vetítették a rangos Sydney-i Filmfesztiválon is.

Nemes Anna és Csuja László filmjét díjazták a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon és a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon is.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Csonka Eszter a filmben nyújtott alakításáért a játékfilmes zsűri elismerését érdemelte ki. A Szelíd a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján, a FILMIO-n is látható.

Kapcsolódó cikkek