Ő kapta az idei Páger Antal-színészdíjat

Ő kapta az idei Páger Antal-színészdíjat

Gáspár Sándor hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy Páger gyűrűjét viselheti, fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTIGáspár Sándor kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a Kossuth-díjas érdemes művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – egyhangúan úgy döntöttek, hogy idén Gáspár Sándor veheti át az elismerést.
    
Gáspár Sándor Szentesen született 1956-ban és 18 éves koráig élt ott. 1979-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Vígszínházhoz szerződött. A Katona József Színház alapító tagja volt 1982-ben, 1987 óta pedig szabadfoglalkozású színművész. Színházi bemutatóinak száma meghaladja a kilencvenet. Első filmszerepét Az erőd című filmben kapta, majd több tucatnyi alkotásban láthatta a filmvásznon a közönség, többek között játszott A falfúróban (1985), a Csók, anyuban (1986), a Csapd le csacsiban (1990), a Roncsfilmben (1992), a Woyzeckben (1993), A miniszter félrelépben (1997), az Üvegtigrisben mindhárom részében (2001, 2006, 2010), a Deltában (2007), A hetedik körben (2008), és az Égi madárban (2011).
    
Gáspár Sándor a díjátadó előtt elmondta, hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy annak a gyűrűnek a másolatát kaphatja meg, melyet egykor Páger Antal – az egyik, ha talán nem a legnagyobb magyar színész – viselt egykor.

Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt. A makói képviselő-testület 2001-ben határozott a díj alapításáról: “Téni bácsi” legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre. A gyűrűt maga Páger Antal is elismerésként kapta, nyolcvanéves korában a Vígszínháztól, abban az esztendőben, amikor Gáspár Sándor a teátrumhoz szerződött. A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit vehette át, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet és Rudolf Péter részesült az elismerésben, tavaly pedig Cserhalmi György vehette át a díjat.

Kapcsolódó cikkek