fotó: pixabay.com

Káel Csaba: különleges magyar dns-t kínálunk Hollywoodnak

Káel Csaba: különleges magyar dns-t kínálunk Hollywoodnak

A magyar filmcsinálás történetének 123 évét, ami a lelkünkben van. Erről beszélt a filmügyi kormánybiztos Los Angelesben.
Káel Csaba magyar filmiparról rendezett panelbeszélgetésen vett részt az American Film Marketen.

Az eseményen elhangzottakról a variety.com számolt be, a rendezvényen Steven Gaydos, a Variety alelnöke is jelen volt. Mint írták, Budapest napjainkra az Egyesült Királyság mögött a második legnagyobb európai filmes helyszínné vált.

“Magyarországon bőséges stúdiókapacitás, magasan képzett filmes szakemberek, kedvező árak, emellett látványos, 30 százalékos adóvisszatérítés várja az amerikai filmeseket”.

Felidézték, hogy az elmúlt években Budapesten forgott a Dűne, a Szárnyas fejvadász 2049 és a Fekete özvegy is, akárcsak az egyik legfrissebb sikerfilm, az Emma Stone és Mark Ruffalo főszereplésével készült Szegény párák, amely a jövő évi Oscar-gála nagy nyertese lehet. A cikk kiemeli, Káel Csaba szerint Budapest olyan sokoldalú város, amely kiemelt helyszínné vált a filmkészítők számára, bármire is lenne szükségük, “a barrikádoktól az amerikai utcák látványán át a Notre Dame-ig”. Hozzátette,

a Magyarországra érkező külföldi filmkészítők festői környezetet találnak, és a helyi vezetők pozitív hozzáállásával találkoznak.

“Csodálatos helyeink vannak Magyarországon, köztük régi kastélyok, erődök; egy speciális program keretében felújítottunk, helyreállítottunk számos régi kastélyt. Nagyon jó kapcsolatokat ápolunk a városokkal, vezetőikkel és a kisebb településekkel is, nagyon nyitottak arra, hogy helyet adjanak a filmes produkcióknak”

– szögezte le a kormánybiztos.

Káel Csaba szerint ez a nyitottság és együttműködő készség magyarázza, miért számít Magyarország a nemzetközi filmipar első számú célpontjának. Hozzáfűzte, miközben Magyarország felkészülten várja a produkciókat, még mindig van lehetőség a fejlesztésre.

“Stúdiókapacitásunkat 20 százalékkal sikerült növelni. Ez egy nagy család, segítünk egymásnak, és Magyarország jó üzletet is kínál a filmkészítőknek. Szeretnénk fejleszteni a kreatív oldalt, mert a magyarok kreatívok, a filmipart tekintve például a számítógépes képalkotás (CGI) utómunkálataiban”

– fejtette ki.

A filmügyi kormánybiztos arról is beszélt, hogy Magyarország a magas minőségű filmek és a tévésorozatok számára ugyancsak megnyitotta kapuit.

“Magyar filmmel nem könnyű jelen lenni az amerikai vagy a nemzetközi filmes piacon, de ha partnerekre, produceri és forgalmazó társakra találunk, egyre magasabb pozíciókba kerülhetünk, mert a kapacitásunk elég nagy ezen a területen”.

Kapcsolódó cikkek