Ők küzdenek az Arany Pálmáért

Ők küzdenek az Arany Pálmáért

Huszonnyolc országból 49 alkotást, köztük öt elsőfilmet és 15 női rendező munkáját választott be a 67. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába Thierry Frémaux művészeti igazgató a közel 1750 nevezés közül, a filmek közül 18 versenyezhet a mustra fődíjáért, az Arany Pálmáért.

A hivatalos versenyprogramban szerepel például a 84 éves Jean-Luc Godard Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől) című 75 perces 3D-s filmje. “Jean-Luc megígérte, hogy eljön (a bemutatóra), de ez nem jelent semmit” – mondta ironikusan az igazgató, miután Godard évek óta nem jelenik meg nyilvánosan és nem ad interjút.

Versenyben szerepel a Rosettával (1999) és A gyermekkel (2005) kétszeres Arany Pálma-díjas belga Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne Két nap, egy éjszaka című alkotása Marion Cotillard-ral a főszerepben. Az Oscar-díjas színésznő harmadik alkalommal vonulhat fel a vörös szőnyegen, tavaly a The Immigrant (A bevándorló), 2012-ben pedig a Rozsda és csont főszereplőjeként érkezett Cannes-ba.

A brit Ken Loach, aki 2006-ban a Felkavar a szél című háborús filmjéért kapta meg a fődíjat, ezúttal a XX. század elején élt Jimmy Gralton ír kommunista vezető (Barry Ward) történetét feldolgozó drámájával (Jimmy’Hall) kapott meghívást.

Kilenc évvel a Melquiades Estrada három temetése után Tommy Lee Jones amerikai színész második rendezésével, a The Homesman című XIX. századi westernnel tér vissza Cannes-ba, amelynek főszerepét is alakítja. A film egyik női főszerepét a háromszoros Oscar-díjas és nyolcszoros Golden Globe-díjas Meryl Streep játssza, aki 25 év után lesz ismét a fesztivál vendége. Utolsó látogatásakor, 1989-ben a Sikoly a sötétben című filmben nyújtott játékáért elnyerte a legjobb női alakítás díját.

Az Egyesült Államokból kapott meghívást Bennett Miller is Foxcatcher című alkotásával. Visszatérő vendégnek számít még Mike Leigh, aki Mr. Turner címmel készített portét a világhírű festőről, de a film a szervezők szerint egyben a brit rendező önarcképének is tekinthető, valamint a kanadai David Cronenberg (Maps to the stars) és Atom Egoyan (Captives).

Franciaország három alkotással képviselteti magát. A magyar származású Olivier Assayas Clouds of Sils Maria című filmjének főszerepét Juliette Binoche alakítja, A némafilmes című művéért Osacr-díjat kapott Michel Hazanavicius The Search című háborús drámája az orosz-csecsen konfliktust dolgozza fel, amelyben a rendező felesége, Bérénice Bejo ezúttal egy ápolónőt alakít. Bertrand Bonello Saint Laurent címmel a divattervező Yves Saint Laurent-ról forgatott életrajzi filmet, a főbb szerepekben Gaspard Ulliel, Léa Seydoux és Louis Garrel látható majd. A török Nuri Bilge Ceylan is rendszeres meghívottja a versenynek, legújabb, több mint háromórás filmjének címe Téli álom.

Először kapott meghívást a versenybe az alig 25 éves kanadai Xavier Dolan (Mommy), a japán Naomi Kawase (Két ablak), az olasz Alice Rohrwacher (Le meraviglie – A csoda), a mauritániai Abderrahmane Sissako (Timbuktu) és az argentin Damian Szifron (Relatos salvajes – Vad történetek). A 2003-ban készült Visszatérés című orosz dráma rendezője, Andrei Zvyagintsev Leviathan című filmjével pedig egyelőre az egyetlen kelet-európai alkotó az idei versenyben.A válogatás ugyanakkor még nem végleges. Jövő héten további alkotásokkal bővülhet a verseny, amelynek zsűrielnöke – mint azt korábban a szervezők közölték – Jane Campion, Oscar-díjas új-zélandi rendező, forgatókönyvíró, a fesztivál nyitó és záróünnepségének házigazdája pedig Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes lesz.

A szervezők szerdai bejelentése alapján a hivatalos versenyprogram tíz rövidfilmje között Szőcs Petra A kivégzés című 15 perces alkotása is versenyezhet az Arany Pálmáért, a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában pedig Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója mutatkozhat be Provincia című diplomafilmjével. A 67. cannes-i filmfesztivál május 14-én Olivier Dahan olasz filmrendező Grace – Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával, Nicole Kidmannel a címszerepben nyílik meg. A fesztivál május 25-éig tart, de az aznapi európai választásokra való tekintettel a hivatalos versenyprogram díjkiosztója kivételesen előző este lesz, a Cinéfondation három díját pedig május 22-én adják át.

Kapcsolódó cikkek