Moziban a leghűségesebb város felejthetetlen története

Moziban a leghűségesebb város felejthetetlen története

Május 25-től látható az art-mozikban Harcsa Béla rendező-producer "Őrtüzek nyugaton" című filmje. Elsőként az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a mozi változat díszbemutatója, este 18.00 órától. Az est háziasszonya Szabó Anett, jelen lesznek a film alkotói és szereplői. A közönségtalálkozó meghívott vendégei Domonkos László író-publicista, Babucs Zoltán hadtörténész a Magyarságkutató Intézet munkatársa és Hetzmann Róbert a Patrióták elnöke, valamint a film rendezője.

Ez után tűzi műsorára Budapestfilm, illetve országos turnéra indul az alkotás. Bemutatják Sopron, Szombathely, Tapolca, Kaposvár, Dunaújváros, Szentes, Miskolc, Salgótarján, Debrecen art mozijaiban a Nemzeti Összetartozás Napja körüli időpontokban. Részletek a filmszínházak és a produkció honlapjain találhatóak!

A film Sopronnak és környékének a megvédéséről szól. 1921 nyár végén váratlan és meglepően sikeres felkelés tört ki Nyugat-Magyarországon a trianoni döntés miatt.

Elérték, amit máshol nem sikerült, a népszavazást. Így Sopron, a leghűségesebb város és számos környező település a mai napig hazánk része maradt. A résztvevők sorsa, mint már annyiszor a történelem során üldöztetés és halál volt, nevüket bemocskolták, az emlékezetből is igyekeztek kitörölni őket. A 60 perces filmben fikciós jelenetekben idézik fel a legdrámaibb pillanatokat Bródy Norbert és Ferencz Bálint színművész főszereplésével, megszólalnak helyi és országos szaktekintélyek és leszármazott hozzátartozók is.

Kapcsolódó cikkek