Hartung Attila rendezõ a FOMO - Megosztod, és uralkodsz címû elsõ nagyjátékfilmjével kapcsolatban interjút ad a fõvárosi Mûvész moziban 2019. október 7-én, fotó: Kovács Attila/MTI

Hartung Attila: a felelőségvállalás a központi témája a FOMO-nak

Hartung Attila: a felelőségvállalás a központi témája a FOMO-nak

A felelősségvállalás a központi témája a FOMO című filmnek, amely az áldozathibáztatás sztereotípiájára is felhívja a figyelmet. Ezt hangsúlyozta az Hartung Attila rendező, akinek FOMO - Megosztod, és uralkodsz című első nagyjátékfilmje csütörtöktől kerül a mozikba.

A 90 perces film történetében a 18 éves gimnazista Gergőt (Yorgos Goletsas) és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon.

Egy eldurvult házibuliban Gergő megerőszakolja Lillát (László Panna), a részegségtől magatehetetlen iskolatársát, közben az egészet videóra veszi.

A felvételek felkerülnek az internetre, ezért Lilla szégyenében elszökik otthonról. A FOMO a Fear of Missing Out angol kifejezés betűiből tevődik össze, magyarul annyit jelent:

félelem attól, hogy lemaradunk, vagy kimaradunk valamiből.

“A film központi motívuma a felelősségvállalás, ezért a történetben nem az áldozat, hanem a bűncselekmény elkövetőjének szemszöge kap nagyobb teret”

– hangsúlyozta Hartung Attila rendező. Kiemelte, elsősorban annak a hátterét akarta vizsgálni, hogyan lehet felelősséget vállalni egy megbocsáthatatlan cselekmény után.

“A bocsánatkérés nem ok arra, hogy felmentsük az elkövetőt”

– vélekedett a rendező.

Hartung Attila rendezõ a FOMO – Megosztod, és uralkodsz címû elsõ nagyjátékfilmjével kapcsolatban interjút ad a fõvárosi Mûvész moziban 2019. október 7-én, fotó: Kovács Attila/MTI

Hartung Attila szerint Magyarországon az erőszakos cselekmények nagy része nem kerül napvilágra, sokszor maguk a diákok, más esetben az iskola igazgatója hallgatja el, utóbbi nem akarja, hogy az intézmény egy ilyen bűncselekmény miatt rossz színben tűnjön fel.

Hangsúlyozta, a szomorú valóságot minél realistábban akarta ábrázolni, a filmet hosszú kutatómunka előzte meg, pszichológusok közreműködésével a szereplőkkel is részletesen átbeszélték a témát.

“Ez nagyon érzékeny téma, a filmben sokszor megjelenik az áldozathibáztatás, és elhangzanak visszataszító szexista megjegyzések is”

– mondta, kiemelve,

a történet nem általánosítja a youtubereket és a Z generációs kamaszokat.

A film dinamikus képi világát M. Deák Kristóf operatőrrel közösen dolgozták ki, igazi csapatmunka volt. A mozifilmes kamerát az operatőr kezelte, a telefonos kamerákkal a szereplők készítettek felvételeket, miközben M. Deák Kristóf a monitornál ülve korrigált.

“A film vizuális világa kapcsolódik a mostani youtuber-, online világhoz, a Z generáció ritmusához és feldolgozásmódjához”

– mondta.

Több amatőr szereplővel dolgoztak együtt: a főszereplők mindegyike 17-18 éves amatőr színész. A felnőtteket profi színészek alakítják, többek között Stohl András, Szávai Viktória, Vincze Gábor Péter, egy rövid jelentben feltűnik Hajduk Károly is. Ezen kívül zenészek is megjelennek a filmben, például Csepella Olivér és Konsiczky Dávid (Csaknekedkislány), utóbbi a film zeneszerzője is, valamint Henri Gonzo (Fran Palermo) és Beck Zoltán, a 30Y frontembere.

Iványi Petra producer elmondta, hogy oktatási segéd- és háttéranyag készült a filmhez, amely érinti a cyberbullying, az internetes zaklatás témáját, valamint a szexuális bűncselekményeket, a FOMO pszichológiai jelenség körüli pszichózist, és annak az offline térben bekövetkező hatásait.

Azt is elmondta, hogy három pszichológus bevonásával készült egy honlap, amely segít a tanároknak a témakör megvitatásában, de segélyhívó számok is elérhetőek a weboldalon (fearofmissingout.hu).

A FOMO a Filmteam gyártásában, a Filmalap Inkubátor Programja keretében a Filmalap 62 millió forintos gyártási támogatásával készült, magyarországi forgalmazója a Mozinet.

Kapcsolódó cikkek