illusztráció

Várja a tehetségeket a Rost Andrea Művészeti Alapítvány

Várja a tehetségeket a Rost Andrea Művészeti Alapítvány

Mesterkurzust tart a Rost Andrea Művészeti Alapítvány szeptember 26. és október 2. között a Magyar Állami Operaházban, a jelentkezéseket június 10-ig várják.

Az egyfordulós meghallgatáson Wolfgang Amadeus Mozart Figaro házassága című operájának kilenc szerepére – Almaviva gróf, Almaviva grófné, Susanna, Figaro, Cherubino, Marcellina, Basilio, Bartolo, Barbarina – várják a jelentkezőket, minden szerepre várhatóan egy énekest választanak ki. A kurzusra elsősorban opera tanszakos növendékek és egyetemi szintű énekdiplomával rendelkező fiatal énekművészek jelentkezését várják, valamint azokét is, akik nem rendelkeznek konzervatóriumi vagy felsőfokú szakmai végzettséggel, operaházi tapasztalattal. Utóbbiaknak kötelező részt venni egy előválogatón.

“A jelentkezési határidő június 10. éjfél”

– közölte az alapítvány.

A felvételt nyert énekesek a kurzus előtt részt vehetnek Batta András Erkel és Széchenyi-díjas zenetörténész elméleti, az operát elemző előadásán a Magyar Zene Házában.

A kurzuson a résztvevők a Figaro házassága című opera szerepeit Rost Andrea operaénekesnő és Béres Attila rendező vezetésével tökéletesítik. Rost Andrea énektechnikailag és interpretációval kapcsolatban foglalkozik a növendékekkel, Béres Attila a karakterek színpadi megformálásában segít. A hallgatók a karrierépítés lehetőségeiről Lőrinczy György kulturális menedzserrel és Meczner Vera művészmenedzserrel egyeztethetnek, emellett brandépítéssel és kommunikációval kapcsolatban is segítséget kapnak egy-egy szakembertől. Az összetett kurzus része a színpadi mozgás és a styling is. A kurzus zárásaként az énekesek október 2-án a Zeneakadémia Solti-termében adják elő a mű áriáit és jeleneteit félszcenírozott formában a közönség és a szakmai meghívottak előtt. A jelentkezés további feltételeiről ezen az oldalon található információ.

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány 2017-ben alakult.

A megújult kuratórium fő célja, hogy Rost Andrea operaénekes átadhassa sokszínű szakmai tudását. A fiatal, pályakezdő énekesek a jövőben az alapítvány által szervezett kurzusokon, fesztiválokon magyarországi és nemzetközi ismertségre is szert tehetnek. Rost Andrea meghívására a workshopokat záró előadások vendégeként külföldi és hazai rendezőknek, énektanároknak, karmestereknek éppen úgy bemutatkozhatnak majd a növendékek, mint impresszárióknak és operaigazgatóknak. Az alapítvány első nagy eseménye az őszi PályaStart Mesterkurzus, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben az Operaházzal, a Zeneakadémiával és a Magyar Zene Házával. A kezdeményezéshez csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház, a Coopera és a Benczúr Kulturális Központ is.

Kapcsolódó cikkek