Egy tehetséges magyar zenészé a színpad

Egy tehetséges magyar zenészé a színpad

Berecz Mihály szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek zongorasorozata, a március 23-án a Zeneakadémia Nagytermében fellépő fiatal zongoraművész Bartók és Chopin műveire épülő koncertjén hallható lesz Lutoslawski 2 etűdje is. Ezt közölték a szervezők.

Berecz Mihály a Zongora-sorozaton első alkalommal Arkagyij Volodosz beugrójaként már nagy sikert aratott január 12-én, a csak online közvetített koncertet több ezer érdeklődő hallgatta meg. Ezúttal Bartók és Chopin műveire épülő koncertjét már közönség előtt tarthatja meg a Zeneakadémia Nagytermében.

A magyar-lengyel szerzők műveiből összeállított műsor Lutoslawski 2 etűdjével egészül ki – olvasható a közleményben.

Mint írják, a 25 éves zongoraművész, akinek repertoárja rendkívül széles, már aktív szereplője a hazai koncertéletnek. Zongorajátékára, egyéni hangjára olyan művészek figyeltek fel, mint Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Vashegyi György, Keller András és Malcolm Bilson. Berecz Mihály 16 évesen már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszotta el Ravel G-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényletével. Azóta több magyar karmesterrel és zenekarral lépett fel.
Külföldi fellépései közül kiemelkedik két berlini hangverseny, amelyet a Konzerthausban, valamint a Filharmóniában adott. Berecz Mihály különböző hazai és nemzetközi versenyek nyertese, díjazottja.

2017-ben első helyezett lett a Debut Berlin és a II. Manhattani Zenei versenyen.

2018-ban megnyerte a londoni Királyi Akadémia Harriet Cohen Bach-díját. Tanulmányait Londonban, a Royal Academy of Music zongoraművész szakán végezte kiemelkedő teljesítménnyel. 2021-ben a zürichi Anda Géza verseny Liszt-Bartók-különdíjasa lett, ugyanebben az évben megkapta a Junior Prima Díjat. 2022 januárjától a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamaratanszékének tanára. 2022 februárjában megkapta a Ciffra Alapítvány Tehetség-díját – emlékeztet a közlemény.

Kapcsolódó cikkek