kerékpár (illusztráció), forrás: pixabay.com

Kerékpáros irodalmi fesztivált rendeznek Szegeden

Kerékpáros irodalmi fesztivált rendeznek Szegeden

Hét helyszínen négynapos, a kortárs művészeteket és a fenntartható közlekedést népszerűsítő, mozgó irodalmi fesztivált rendeznek csütörtöktől Szegeden. Erről tájékoztatták a szervezők a médiát.

A 2021-ben csak Szegeden megszervezett fesztiválhoz már tavaly új helyszínként Magyarkanizsa és Sepsiszentgyörgy is csatlakozott, és a vajdasági és az erdélyi városban idén is kerékpárra pattantak az irodalomkedvelők, így a rendezvény már méltán viselheti a Tricikli nevet.

A fesztivál ideje alatt Szeged több intézményében, vendéglátóhelyén és közösségi terében, de még a piacon és a strandon is könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, zenei produkciókkal, filmvetítéssel, kiállítással várják a közönséget.

A fesztivál nyitónapján Krusovszky Dénes mutatja be második, Levelek nélkül című regényét a szegedi közönségnek a Somogyi-könyvtárban. Este a Megálló Közösségi Ház kertjében mobil bringaszervíz, komposztálást bemutató társasjáték, valamint összművészeti programok kavalkádja fogadja a látogatókat. A szövegpreparátum műhelyben a vendégek új jelentést adhatnak egy szétmarcangolt versnek, majd kortárs költészeti impróestet tartanak Győrffy Ákossal, Sirokai Mátyással és Szvetnyik Margittal.
Pénteken a Sárga homokfövenyén mezítlábas író-olvasó találkozót rendeznek, és innen indul az a kerékpárosexpedíció, melyen a magyar irodalmi hagyományok utcán heverő nyomait fedezhetik fel a biciklivel érkezők. Este Visky András erdélyi magyar író Kitelepítés című regényét mutatja be a Jazz Kocsma kertjében.

A Kövér Béla Bábszínházban és az épület előtt szombaton délelőtt Gimesi Dóra szegedi születésű dramaturg, rendező, író és interaktív játékok, csengettyűszó, rajzolás, bábsimogató, és verskukker várja a családokat.

Az Agárúrban a különleges sokszorosítási eljárást, a  rizográfiát próbálhatják ki a jelentkezők, a kávézóban az alkotásokból kiállítást is rendeznek, a megnyitó után pedig Cserne Klára A siker útjára lépni nem félek című kötetét ismerhetik meg a vendégek. Este a Grand Caféba érkezik Az erdélyi karaván, a sepsiszentgyörgyi Tricikli Fesztivál szervezői által elindított vándorprodukció. Itt koncertezik a mór hódoltság idején Andalúziában élt, javarészt zsidó női rabszolgák zenei kultúráját feldolgozó freedzsessz formáció, az Qiyan zenekar is. Vasárnap délelőtt a Mars téri piacon a Fókusz Könyváruház pultjánál aranybarnára sült poéták és pontypatkók látványa mellett válogathatnak a vásárlók a ropogós regények és puha kötésű kiadványok között, majd délután a Kék Elefántban tartanak kávéházi beszélgetés Kiss Tibor Noéval – olvasható a szervezők közleményében.

Kapcsolódó cikkek