Kiss Norbert kamionversenyzõ a Nagy Futam versenyautókat felvonultató budapesti bemutatón 2019. május 1-jén, fotó: Lakatos Péter/MTI

Újabb rajt-cél győzelmet aratott Kiss Norbert

Újabb rajt-cél győzelmet aratott Kiss Norbert

A címvédő és háromszoros Európa-bajnok rajt-cél győzelmet aratott a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Hungaroringen zajló második fordulójában, vasárnap.

Az Eb-pontversenyt is vezető 37 éves szombathelyi pilóta szombaton ugyancsak rajt-cél győzelemmel kezdett az első futamon, majd a másodikon óriási balesetbe keveredett, amely a vasárnapi szereplését is kérdőjelessé tette. Az éjszaka folyamán aztán szerelőinek sikerült versenyképes állapotba hozniuk a kamionját, és Kiss megnyerte a vasárnapi időmérőt. Kiss így a harmadik futamnak is az élről vágott neki, és a harmadik körtől kezdve jelentős távolsággal a 13 kamiont felvonultató mezőny élén haladva nyerte a 11 körös viadalt, majdnem tíz másodperccel a cseh Adam Lacko, és több mint 16 másodperccel a hatszoros Eb-győztes német Jochen Hahn előtt.

A futam után a magyar versenyző elmondta, a szombati balesetet követően belülről számára nem tűnt olyan veszélyesnek a kamion állapota, de amikor kiszállt belőle, már az volt az első gondolata, hogy számára ezúttal véget is ért a küzdelem.

Hozzátette, rengeteg alkatrészt kellett cserélniük, és amíg ő aludt, pihent az éjszaka, versenyszerelői végig dolgoztak. Plusz segítőket is kaptak, hiszen balesetét látva azok a szerelők is autóba ültek, és hozták magukkal az alkatrészeket, akik normális esetben csak hétközben dolgoznak a kamionján.

“Este még nekem is nehéz volt feldolgozni a történteket, de reggelre azért kellően lenyugodtam. Az első években rosszabbul kezeltem az ilyen helyzeteket, ami a teljesítményem rovására ment aztán, de mostanra ehhez is megvan a kellő rutinom. Idegesen, erőből nem lesz gyorsabb a pilóta és az autója sem”

– mondta, majd hozzátette, jó volt, hogy az összerakott kamionnal vasárnap reggel a bemelegítésen tudott barátkozni, így az nem az időmérőből vett el értékes köröket.

“A versenyen is gyorsak tudtunk lenni, mondjuk a rajt most is kicsit necces volt, de az első kanyar után megvolt az előnyöm, és a másodiknál már csak magamra kellett koncentráljak, nem pedig arra, hogyan védekezzek. Ez a mostani győzelmem igazából a csapatom érdeme”

– nyilatkozta.

Kiss tegnap versenyzőtársait is bírálta. Mint mondta, így sem túl népszerű a körükben, de ezzel semmi gondja nincs, hiszen nem barátokat gyűjteni jár az Eb-re, hanem a győzelmekért. A második, fordított rajtrácsos vasárnapi futamot nem a legjobb érzésekkel várja, mert azokat mindig veszélyesnek érzi, a szombaton történtek után ezúttal különösen. Az esetet a zsűri végül versenybalesetnek minősítette, és nem hozott büntetéseket. A kamion Eb – Super Racing Festival keretében zajló – magyarországi fordulójának negyedik futamát 15.20 órától rendezik.

Eredmények, gyorsasági kamion Eb:

3. futam:

1. Kiss Norbert 25:46.8 perc
2. Adam Lacko (cseh) 9.721 másodperc hátrány
3. Jochen Hahn (német) 16.049 mp h.

A további program:
4. futam 15.20

túraautó-világkupa:
2. futam 16.45

Kapcsolódó cikkek