Debrecen csatlakozott az Írórezidencia programhoz

Debrecen csatlakozott az Írórezidencia programhoz

Debrecen csatlakozott a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) országos és határon túli Írórezidencia programjához. Erről beszélt a cívisváros kulturális alpolgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

Puskás István (Fidesz-KDNP) kiemelte: az együttműködés értelmében Debrecen szálláshelyet, az ügynökség ösztöndíjat biztosít a városba érkező alkotók számára. A programtól azt várják, hogy Debrecen jó hírét vigyék az írók. Az eddigi, főként a Partiumra, Erdélyre fókuszáló kortárs alkotói kapcsolatok mellett az új program kiterjed az egész Kárpát-medencére. Elsőként a magyar szerzők mellett a visegrádi négyek iránti elkötelezettséget is jelezve lengyel, cseh, és szlovák szerzőket várnak Debrecenbe.

Pál Dániel Levente, a PKÜ irodalomszakmai igazgatója jelezte, a program célja, hogy Magyarország területén minél több külföldi, illetve határon túli és anyaországi magyar író helyi élményekkel gazdagodva, inspiráló környezetben szabadon alkothasson.

“A város vendégül lát egy-egy írót, ezáltal a Petőfi Kulturális Ügynökség regionális stratégiai partnereként részt vállal az irodalom és a kultúra országos szintű terjesztésében. Az Írórezidencia program révén Debrecen és a térség lakossága testközelből ismerheti meg a kortárs írókat, költőket”

– tette hozzá, megjegyezve, hogy a program keretében lehetőség nyílik helyi írónagyságok életművének feldolgozására is.

Nyitott a program idegen nyelven alkotó külföldi szerzők előtt is, akik a városban tartózkodásuk idején hetente rezidensnaplót írnak debreceni élményeikről – mutatott rá a szakember.

Gemza Péter, a debreceni Csokonai színház igazgatója a program színházi jelentőségét emelte ki, hozzátéve, hogy a teátrum jelentkezett arra a feladatra, hogy a városban megszervezze a programot. Szerinte a színház számos lépést tett eddig is azért, hogy Debrecent kinyissa a kortárs irodalmi élet felé.

“Célunk, hogy olyan közeget teremtsünk a városba érkező alkotónak, ami mindkettőnket táplál. Egy szerző jelenléte a társulat számára is inspiratív”

– fűzte hozzá.

A tájékoztató sajtóanyaga szerint júliusban elsőként Turbuly Lilla érkezik Debrecenbe, aki háromgenerációs családregényének megírásához merít ihletet a városban. A PKÜ kiterjedt kapcsolatrendszere biztosítja azonban, hogy a programba a világ minden tájáról érkezhetnek szerzők.

Kapcsolódó cikkek