fotó: pixabay.com

Véget ért a magyar irodalom amerikai turnéja

Rendezvényeken mutatkozott be az Egyesült Államokban a The Continental Literary Magazine, a Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában megjelenő angol nyelvű irodalmi-közéleti folyóirat.

“A 2021 novemberében indult kiadvány legfőbb célja, hogy a magyar és a közép-európai kortárs irodalmat eljuttassa az észak-amerikai irodalmi piac fősodrába”

– közölte az ügynökség szerdán.

Az első lapszámban Noam Chomsky, Roxane Gay és Judith Newman mellett szerepel többek között Tóth Krisztina, Háy János, Szilasi László, Babarczy Eszter, a lengyel Agnieszka Wolny-Hamkalo és Hubert Klimko-Dobrzaniecki, a szlovák Mila Haugová és a cseh Tomás Zmeskal is. A The Continental Literary Magazine irodalmi-közéleti lap szerkesztősége csaknem kéthetes bemutatókörútja február második felében indult. A delegáció tagja volt Jászberényi Sándor főszerkesztő, Owen Good vezető fordító-szerkesztő és Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi szakmai igazgatója, hozzájuk csatlakozott Magyar Ádám fotóművész, akinek két sorozatával illusztrálták az első, Előítélet (Prejudice) témájú lapszámot. A The Continental első magyar kiadású lapként tudott bekerülni a Barnes and Noble és Books-A-Million (BAM!) könyvesbolthálózatába: az Amerikai Egyesült Államok ötven államának 611 üzletében lehet megvásárolni.

A turné középpontjában az észak-amerikai sajtó- és olvasóközönséggel való személyes találkozás állt; a lap munkatársai az amerikai irodalmi élet fontos alakjaival és véleményformálóival is találkoztak és együttműködési tárgyalásokat folytattak.

A fő helyszín a bostoni Brookline Booksmith könyvesbolt, a New York-i Liszt Intézetben és az Amerikai Magyar Könyvtár (American Hungarian Library and Historical Society), valamint a New Jersey-i Montclair State University volt. A lap bemutatóin fellépett a magazin egyik amerikai szerzője, Judith Newman író-újságíró is, akinek publicisztikái rendszeresen jelennek meg neves amerikai lapokban. A bostoni esemény széksoraiban helyet foglalt William Pierce, az AGNI irodalmi magazin vezető szerkesztője, valamint Barabási Albert-László Bostonban élő világhírű magyar hálózatkutató. A koronavírus-járvány miatt online formában valósult meg a brooklyni Greenlight Bookstore zoom-beszélgetése, amelyhez a lap két másik szerzője, Lance Henson csejenn költő és Magyarországról Terék Anna költő csatlakozott.

“Örömmel tapasztaltuk, hogy heves érdeklődés övezte a Continentalt. A találkozók és a rengeteg rádióinterjú miatt hiszem, hogy sok új rajongóra tettünk szert; jelentős szakmai fórumok, írók jelezték igényüket az együttműködésre, a közös gondolkodásra”

– idézte Jászberényi Sándor főszerkesztőt a közlemény, amely szerint a lap indulásának híre 14 millió amerikai állampolgárhoz jutott el.

A magazin stábja zártkörű eseményeken is bemutatkozott.

A kommüniké kiemeli: a Chelsea Hotelben és a művészeket és művészetek kedvelőit tömörítő The Players privátklubban tartott fogadások célja az volt, hogy az amerikai irodalmi és értelmiségi élet mértékadó képviselői, valamint meghatározó sajtóorgánumok, köztük a The New York Times, a The Guardian, a The Financial Times, a Vanity Fair vagy az Elle vezető munkatársai és publicistái testközelből ismerjék meg a lap küldetését, tartalmát és működését.

“Három irányba kerestük és szerveztük a párbeszédet. Az egyik az egyetemi-akadémiai élet volt, a másik a New York-i művészeti színtér, és az e körül szerveződő egyetemista szubkultúra, a harmadik közeg az intellektuális elit volt: kurátorok, múzeumigazgatók, a legrangosabb amerikai lapok publicistái, véleményformáló értelmiségiek”

– mondta Pál Dániel Levente, a lapot megjelentető Petőfi Kulturális Ügynökség irodalom szakmai igazgatója.

A The Continental Literary Magazine második, Sóvárgás (Crave) témájú lapszáma már nyomdában van, a várható megjelenés 2022 áprilisának első fele. A lapszámot a szerkesztőség tervei szerint egy újabb turné keretében mutatják be az amerikai olvasóknak.

Kapcsolódó cikkek