fotó: pixabay.com

A Bauhaust idéző fotókiállítás nyílt Békéscsabán

A Bauhaust idéző fotókiállítás nyílt Békéscsabán

Kortárs fotóművészek Bauhaus-alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban Bauhaus Contemporary - Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire címmel.

“Pontosan egy évszázaddal ezelőtt alapította Walter Gropius a Bauhaus intézményét, és ezzel nem csak egy újabb izmust indított útjára abban a művészettörténeti szempontból irigylésre méltóan aktív és sokszínű időszakban”

– mondta a vándorkiállítás békéscsabai megnyitóján Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette, a Bauhaus-eszme máig ható szellemi programja a 20. század első felének legjelentősebb művészeti-gondolati központjává avatta Walter Gropius iskoláját, amelynek szemináriumain számos világhírű alkotó – köztük több honfitársunk is – tanult, ihletődött, alkotott és indult el pályáján.

“A kiállítás felidézi a legnagyobb alkotók és személyiségek műveit és filozófiáját, és megmutatja azt is, miként él és hat tovább a Bauhaus a kortárs művészetben, mert ez az irányzat, illetve ennek számos gondolata, esztétikai felfedezése és filozófiai irányadása ma is élő és jelenlévő, számos kortárs alkotót inspiráló”

– mondta Fülöp Péter.

A helyettes államtitkár fontosnak tartja, hogy a kiállítás szervezői nem egyetlen helyszínben gondolkodtak, hanem vándorkiállítást terveztek, a budapesti Művészetek Palotája és Bázel után Békéscsabán, a Paksi Képtárban, az Art Market Budapesten, a Római Magyar Akadémián, a kaposvári Csiky Gergely Színházban és végül Debrecenben mutatkozik be a “roppant izgalmas és gondolatébresztő” anyag.

“A Bauhaus úgy indult mint egy termékenyítő gondolat, azonban céllá, majd eszmévé tudott válni. Maradhatott volna idea is, de kiváló művészek, remek elmék gondoskodtak arról, hogy be tudja teljesíteni a küldetését”

– írta a kiállítás megnyitója alkalmából Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze, a kiállítás társkurátora.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere (független) arról szólt, hogy a Munkácsy múzeumban idén a modern művészetek kerülte előtérbe, hiszen nemrég zárult a Warhol-kiállítás, és most ismét egy modern művészeti irányzat 15 fotóművészének 45 képe került a tárlókra.

Kapcsolódó cikkek