Életre kelnek a Budavári Legendák

Életre kelnek a Budavári Legendák

Budavári Legendák címmel nyílt szabadtéri fotókiállítás csütörtökön a Várkert Bazárban, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói 27 portréján az I. kerülethez kötődő érdekes embereket és különleges élettörténeteket ismerhetnek meg a látogatók.

A Várkapitányság és a MOME november 15-ig látható közös kiállításának célja, hogy bemutassa, miként olvad a Várnegyed a főváros szövetébe. A fotótárlaton megismerhető többek között a budai Várban élő ismert polgár, koronaőr, kántor, buszvezető, lelkész, rabbi, restaurátor, régész, hídmester és több híres ember leszármazottja is. A közös bennük, hogy mindannyian kötődnek valamilyen módon a budai Várhoz.

A turisztikai látványosságok között egy zsibongó, élő városrész található, amelynek karakterét az itt élő, dolgozó, hozzá kötődő emberi sorsok adják.

“A kiállítás olyan, mint egy izgalmas családi fotóalbum, amelyben az idősebbektől a fiatalokig, egymástól nagyon különböző személyiségek jelennek meg”

– mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a fotók elkészülésekor a legkülönbözőbb rétegek, teremtő erők közötti együttműködés jön létre. A tárlaton látható alkotásokon a várbeli utcák, lakók gyakran kevéssé ismert, titkos életét is bemutatják.

“A portrékban elmélyülve felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mikor történik meg az, amikor a saját életünk sorsfordulói egybeesnek a történelmi sorsfordulókkal”

– tette hozzá.

“Számomra nagyon fontos, hogy a fiatalok a valós megbízások teljesítésekor is szabadon fogalmazhassák meg véleményüket különböző dolgokról, vagy a jelen kiállítás esetében, emberekről. A tárlatot és az alkotásokat legfőképpen a nyitottság, a dinamizmus, az örökség, az elmélyültség és a szenvedély jellemzi”

– osztotta meg gondolatait Máté Gábor, a MOME fotográfia szak vezetője.

A Várkert Bazár Déli panoráma teraszán található, ingyenesen látogatható szabadtéri tárlatot biztonságosan, a járványügyi intézkedések betartásával szervezték meg. Az eseményről bővebb információk ezen a weboldalon találhatók.

Kapcsolódó cikkek