Gül Baba felújított türbéje Budapesten a felavatás napján, 2018. október 9-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Életre kel Gül Baba türbéje

Koncertekkel, kiállításokkal és kézműves programokkal várja a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely a látogatókat szombaton a Múzeumok éjszakáján.

A fél évvel ezelőtt átadott, felújított komplexumban a Porcelánra festett kultúrák című Herendi porcelánkiállítás mellett egy fotókiállítás mutatja be az Isztambuli Hagia Sophiat.

“A program egyik különlegessége, hogy a rendezvény ideje alatt a látogatók megtekinthetik magát a török kori sírhelyet is”

– közölte az intézmény.

Az írásos tájékoztató szerint az idei az első Múzeumok éjszakája, amelyhez a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely is csatlakozott. A látogatók az állandó kiállításon megismerhetik a XVI. században Budán elhunyt török dervist, Gül Babát, akinek a legenda szerint Magyarország és főleg Budapest a rózsákat köszönheti. Az állandó kiállítás mellett látogatható lesz a Herendi Porcelánmanufaktúra időszakos tárlata, amely a modern és a klasszikus mintákból is felvonultatja a legérdekesebbeket, köztük számos keleti ihletésűt.

A türbe kertjében csak ezen az estén látható lesz egy fotókiállítás, ami bemutatja az isztambuli Hagia Sophia Múzeumot, a Rózsakertben pedig török zenét játszó együtteseket hallgathatnak a látogatók. Két koncerttel lép fel az Arashinda zenekar, valamint Yüce Gümüs és barátai tradicionális török zenét játszanak majd.

A festészet és a kézművesség iránt érdeklődők pedig Suna Selma Kocal festőművésznő vezetésével ebru stílusú képeket festhetnek. A szervezők a program alatt török kávéval, teával és csemegékkel várják a látogatókat. A Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely szombaton délelőtt 10-től éjjel 1 óráig tart nyitva, a programok 17 órakor kezdődnek.

Kapcsolódó cikkek