látogatók egy múzeumban (illusztráció), forrás: pixabay.com

Ez város lesz idén a Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne

Ez város lesz idén a Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne

Június 25-én rendezik meg a jubileumi, 20. Múzeumok éjszakáját, melynek kiemelt helyszíne Szolnok lesz.

Magyarország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok éjszakáját hagyományosan a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, ezúttal június 25-én tartják meg. A kiállítóterek és gyűjtemények idén is koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek erre az estére – közölték a szervezők szerdán.

Az eseménysorozat idei kiemelt helyszínén, Szolnokon és a környező településeken több mint harminc kiállítóhely készül változatos programokkal a Múzeumok éjszakájára.

Ezen a napon ingyenesen vehető igénybe Szolnokon a városnéző kisvonat, amellyel bejárhatók a résztvevő intézmények és különleges programjaik; azok is, amelyek az év során nem, vagy csak korlátozottan elérhetők. Így például a 2016-ban Az év turisztikai attrakciója címet elnyert RepTár repülőit ezúttal belülről is meg lehet tekinteni egy zseblámpás túrán, mégpedig igazi pilótákkal. Szolnokon épületbejárásokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, vetélkedőkkel, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással, nyereményjátékkal is várják az érdeklődőket.

A templomokban és könyvtárakban egyedülálló tárlatvezetésekkel fogadják a látogatókat, de nyitva lesznek katonai és vasúti létesítmények is, valamint olyan kuriózumok is színesítik a kínálatot, mint az éjszakai vásár vagy a veteránjármű-kiállítás.

Idén első alkalommal nyolc Szolnok-környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz: Abonyban, Besenyszögön, Kengyelen, Rákóczifalván, Martfűn, Szajolban, Tiszaföldváron és Újszászon is változatos programok várják az közönséget.

Kapcsolódó cikkek