Infrastrukturális és turisztikai fejlesztések várhatóak a nemzeti kincseinknél

Infrastrukturális és turisztikai fejlesztések várhatóak a nemzeti kincseinknél

A kulturális intézményrendszer fejlesztése a nemzeti értékeink megbecsüléséről szól, de egyben társadalmi és gazdasági haszonnal is jár. Ezt mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szombaton Keszthelyen.
Schanda Tamás a Balatoni Múzeum előtt tartott sajtótájékoztatóján az esti programokra emlékeztetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a múzeumok éjszakája “egy szellemet üdítő alkalom”.

Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényére a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenkinek érdemes ellátogatnia.

“A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a hazai muzeális intézmények megújítására, fejlesztésére, 2010 óta hangsúlyosan jelenik meg a kulturális és muzeális értékek védelme, valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra folyamatos megújítása”

– jelezte az államtitkár.

Példaként emelte ki, hogy a Liget Budapest, a Modern városok program, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében országszerte múzeumok és muzeális gyűjteményeknek otthont adó épületek újulnak meg.
A múzeumok sikeréhez a hazai és európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések jelentősen hozzájárulnak.

Közös kincseinket elsősorban a gyermekek, fiatalok számára szeretnénk megmutatni, ezért fordítunk kiemelt figyelmet a tanórán kívüli ismeretátadásra, a múzeum- és élménypedagógiai fejlesztésekre – mondta Schanda Tamás.

Kitért rá, hogy a Széchenyi 2020 programban több mint 60 muzeális intézmény kapott közel 3 milliárd forint értékű támogatást többek között múzeumpedagógiai programokra, az egész életen át tartó tanulás támogatására, valamint a tanulást támogató infrastrukturális fejlesztésekre. Elmondta, az országos múzeumi és könyvtári központi fejlesztés révén ennél is több múzeum látta a fejlesztések hasznát.

“Többek között elkészült a muzeális intézmények számára modellként szolgáló 19 mintaprojekt, a KultúrBónusz kísérleti program pedig 35 muzeális és 40 oktatási intézmény bevonásával az észak-magyarországi és észak-alföldi régiókból közel 6 000, többségében hátrányos helyzetű diák múzeumi hozzáférését teszi lehetővé”

– emelte ki az államtitkár.

Arról is beszélt, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban infrastrukturális és turisztikai fejlesztéseket is megvalósítanak a múzeumok, tájházak, galériák, kiállítóközpontok, emlékházak, látogatóközpontok és egyéb muzeális intézmények.

A kastély- és várprogram turisztikai fejlesztései például közel 42 milliárd forint támogatást kapnak a jelenlegi programozási ciklusban, ami 33 vár és kastély turisztikai vonzerejének növelését segíti, többek között a keszthelyi Festetics-kastélyét is.

A Széchenyi 2020 programban a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Balatoni Múzeum két projektben mintegy 85 millió forint támogatást nyert, egy további projektben több más intézménnyel együtt vesz részt. A fejlesztések jóvoltából a keszthelyi múzeumban közösségi-, tanuló- és kutatóterek jönnek létre, továbbá néprajzi látványtárat alakítanak ki a jelenleg is zajló beruházás keretében.

Kapcsolódó cikkek