Avantgárd filmes kiállítás

Avantgárd filmes kiállítás

A két világháború között kibontakozó első filmavantgárd alkotásait és keletkezésük körülményeit mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) szerdától látogatható, Életre kelt (film)kísérletek című kiállítása, amelynek közönsége három, eddig soha be nem mutatott korai magyar filmmel is találkozhat.

Az MNG Dada és szürrealizmus – Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című tárlata szerdától a nemzetközi avantgárd emblematikus alakjainak munkáiból mutat be Magyarországon soha nem látott bőségű válogatást, míg az Átrendezett valóság című kiállítás a dada és a szürrealizmus magyarországi hatásait vizsgálja. A két képzőművészeti kiállításhoz kapcsolódik harmadikként a galéria C épületének harmadik emeletén az Életre kelt (film)kísérletek című tárlat, amely Man Ray, Fernand Léger, Viking Eggeling, Luis Bunuel és Salvador Dalí szürrealista és dadaista mozgóképei mellett a magyar filmművészetnek ezt a különös fejezetét is áttekinti – mondta el a kiállítás szerdai sajtóbemutatóján Orosz Márton kurátor.

A huszonkét filmet felvonultató tárlaton három premiert is tartanak: Gerő György 1924-ben publikálta Béla című filmjének forgatókönyvét, magából a filmből azonban csak néhány – az MNG-ben is látható – kocka maradt fenn. Ezek alapján rekonstruálta az alkotást az amerikai Bruce Checefsky, akinek munkáját a kiállítás látogatói is megtekinthetik. A magyar Bauhausnak is nevezett iskolát, a Műhelyt megalapító Bortnyik Sándor nevéhez fűződik az első konkrét szerzőhöz köthető magyar animációs film, a Mr. Pipe rettenetes éjszakája. A később Angliában világhírűvé vált Halász János közreműködésével készített szürreális montázs mellett a látogatók Bortnyik rajzaival, animációival, képregényeivel és egy társasjáték-tervével is találkozhatnak.

Gyarmathy Tihamér 1953-as Kísérleti filmje a kiállítás harmadik premierje: mint Orosz Márton elmondta, a növényi és állati preparátumok fotogramjaiból összeállított alkotás a tárlat szervezése közben került elő. Az összesen 150 percnyi filmet bemutató kiállításon olyan emblematikus alkotások, mint Luis Bunuel Andalúziai kutyája vagy Fernand Léger Mechanikus balettje mellett számos fotóval, rajzzal, mozgástanulmánnyal, korabeli nitrófilmtekercsekkel és egyéb dokumentumokkal is találkozhat a közönség október 5-ig.

Kapcsolódó cikkek