illusztráció, fotó: pixabay.com

Ezzel tisztelegnek Nemes Nagy Ágnes előtt

Ezzel tisztelegnek Nemes Nagy Ágnes előtt

Az aranyecset című verses mesét mutatja be a Zichy Szín-Műhely a költő születésének 100. évfordulója alkalmából 2022-ben. Ezt közölte a társulat a centenáriumon.
A költő 60 éve írt verses meséjének első élőszereplős színpadi feldolgozását január 14-én mutatják be a Zichy Szín-Műhelyben Léner András rendezésében.

Mint a közleményben olvasható, Nemes Nagy Ágnes meséjéből eddig csak óvodásoknak szóló, bábszínházi adaptáció készült, a mostani lesz az első élőszereplős színpadi feldolgozás. Az előadást elsősorban az alsó tagozatosoknak ajánlja a társulat.

“Egy olyan szerzőt szeretnénk megidézni, aki mindig nagyon vigyázott arra, hogy megértéssel és ne távolságtartással közelítsen a gyerekekhez. Művei páratlanul jelentésgazdagok: Az aranyecset szimbolikáján átsejlenek a keletkezés idejének társadalmi feszültségei, a mese mégis könnyen követhető akár a legkisebbek számára is, mivel a vers ritmikus hangzásával, dinamikájával, varázslatos képeivel már az érzékek szintjén magával ragad”

– idézik a közleményben Zichy Gabriellát, a Zichy Szín-Műhely alapítóját.

“Az aranyecset kalandos története, a legnagyobb veszedelmek közepette is vidám és bátor főhős, Szádeli alakja, illetve a számtalan játékos versforma nemcsak a korábbi generációkat bűvölte el, hanem bízunk benne, hogy a mai gyerekek számára is éppoly szerethetőnek bizonyul”

– teszi hozzá.

Az előadáshoz Szitha Miklós Liszt-díjas ütőhangszerművész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja komponált zenét. A darabban Fekete Linda, László G. Attila és Illés Dániel játékát láthatják a nézők.

A bemutató mellett ugyancsak idén a költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadást is szerveznek a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programjában.

Mint írják, szintén a Színház az iskolákba megy programsorozatban mutatják be országszerte a Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. idei évfordulója alkalmából a Müpa, a Versszínház és a Zichy Szín-Műhely koprodukciójában készült World of Pilinszky (Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek) című, többszereplős összművészeti monodrámát. Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozták létre a színműhely alkotói, a zeneszerző Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes vezetője. Az előadás különleges atmoszféráját megteremtő animáció Karcis Gábor munkája.

Az előadások létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A közlemény szerint a társulat az iskolai programsorozat keretében vidéki turnéra indul az Arany bicentenáriumi évben bemutatott Arany balladák – másképp című összművészeti előadással. Jövőre Zala megye általános és középiskoláiba mutatják be az előadást.

Kapcsolódó cikkek