A Müpa

Sikeres évet zárt, világsztárokkal teli új évre készül a Müpa

Sikeres évet zárt, világsztárokkal teli új évre készül a Müpa

Kiemelkedő eredményekkel zárta az elmúlt évet a Müvészetek Palotája, a megnyitásának 15. évfordulóját ünneplő intézményben az idén is neves művészek és különleges programok követik egymást. Ezt mondta Káel Csaba vezérigazgató.

Haydn nagyszabású, teltházas oratóriumával, A teremtéssel indult az új esztendő az intézményben, amely egy világsztárokat, rendhagyó együttműködéseket és programokat felsorakoztató 2020-ra készül, ráadásul a régió egyik legfontosabb előadóművészeti központja idén márciusban ünnepli megnyitásának 15. évfordulóját – tette hozzá.

“2020 márciusában lesz tizenöt éve, hogy a Müpa megnyitotta kapuit: a jeles évfordulóra a nemzetközi művészeti élet kiválóságai is tartogatnak meglepetéseket”

– fogalmazott, kiemelve, hogy a huszonkétszeres Grammy-díjas dzsesszlegenda, Chick Corea egyik kedvenc zeneszerzője, Bartók Béla munkássága előtt is tisztelegve a Müpa számára új művet komponál, amelyet március 24-én hallhat majd a budapesti közönség.

Az év első felében neves művészek lépnek fel az intézményben. Ute Lemper Marlene Dietrichnek szentelt estjével érkezik a Müpába február 13-án, a Drezdai Staatskapelle zenekarát Christian Thielemann dirigálja május 7-én, az est szólistája, Rudolf Buchbinder pedig másnap a Drezdai Staatskapelle kamaraformációjával is színpadra áll.

“A Müpába látogat Kirill Petrenko és a Berlini Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen életre hívott zenei maraton idén Beethoven életművébe enged bepillantást. Bellini Az alvajáró című műve február 9-én és 11-én hallható Némedi Csaba rendezésében, Riccardo Frizza vezényletével és Zuzana Markova cseh koloratúrszoprán fellépésével”

– sorolta a neves fellépőket a vezérigazgató.

Ismét szakmai nappal egészül ki a dzsessz műfajának új formációit, szólistáit felvonultató tehetségbörze, a Jazz Showcase.

Káel Csaba hangsúlyozta, hogy a Müpa főszervezésében megvalósuló, április 3-án nyitó 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál ünnepi programkínálattal és olyan alkotókkal, formációkkal várja a közönséget, mint Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, Kurtág György, Kristine Opolais, a Győri Balett és Lajkó Félix, a Makám vagy Lawrence Brownlee.

Káel Csaba kiemelte, hogy a Müpában az értékesített bérletek és jegyek száma évről évre nő, a koncertek HD minőségű élő közvetítéseit egyre többen követik online világszerte, az intézmény hűségprogramja pedig már több mint 20 000 tagot számlál.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a családi és ifjúsági programokat is nagy érdeklődés kíséri. A Müpa programkínálatában a gyermekeknek szóló koncertek és előadások mellett interaktív foglalkozások, kreatív, fejlesztő VR-játékok is szerepelnek.

Mint kiemelte, a Fischer Ádám művészeti vezetésével megvalósuló Budapesti Wagner-napok tavaly a felújított Ring-tetralógiával várta a közönséget, 2020 júniusára A nibelung gyűrűjére már 2019-ben, bérletben elkelt az összes belépő.

“A nemzetközi hírű eseménysorozatot a Highlights of Hungary kuratóriuma idén Magyarország legizgalmasabb, értékteremtő projektjei közé is beválogatta”

– mondta, hozzátéve, hogy hogy tavaly az intézmény több neves díjat kapott kommunikáció és marketing területén, többek között a Budapesti Wagner-napok megújult arculatáért. A 2020/21-es évad kiemelt programjait, fellépőit és bérleteit 2020 márciusában jelenti be az intézmény.

Kapcsolódó cikkek