Az akadálymentesen használható okostelefonokra fejlesztett alkalmazás bemutatója a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) Hermina úti székházában 2019. július 16-án, fotó: Mónus Márton/MTI

Hamarosan ez is segít a látássérülteknek

Hamarosan ez is segít a látássérülteknek

Tesztidőszakba lépett a vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelét segítő Távszem nevű szolgáltatás. A hírt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára közölte szerdán az M1 aktuális csatornán.

Fülöp Attila azt mondta, ha a vakok és gyengénlátók olyan problémával találkoznak, amelynek megoldásához látni kell, akkor a Távszem applikációval operátorokat hívhatnak fel, akik telefonkamerán keresztül látnak a felhasználók helyett, és segítenek a felvetődő problémák megoldásában.

“A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének központjában a tesztidőszakban napi 24 órában 13 jól képzett operátor várja a hívásokat”

– fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy az akadálymentesítés jegyében használjuk az információs, kommunikációs eszközök nyújtotta lehetőségeket, ezért az applikáció tesztidőszakának kezdetével 800 látássérült kapott okostelefont.

“A fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása gazdasági, sőt stratégiai kérdés, az arra szánt energiával az önálló életvitelükhöz a lehető legtöbbet lehet adni”

– közölte az államtitkár.

Fülöp Attila a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért a siketek segítésére kezdődött fejlesztésekre is, emlékeztetve arra, a

nem hallóknak vagy rosszul hallóknak távolban lévő jelnyelvi tolmácsok segítenek a mindennapokban a Kontakt nevű applikáción keresztül.

Kapcsolódó cikkek