illusztráció, fotó: pixabay.com

Németországban jár a Proton Színház

Németországban jár a Proton Színház

Drezdában láthatja a közönség a Proton Színház A jég című produkcióját november elején; a németországi bemutatón a szerző, Vlagyimir Szorokin is részt vesz és felolvas a regényből.

A drezdai Hellerau – Európai Művészeti Központban november 1-jén tartják a Proton Színház A jég című produkciójának németországi bemutatóját. Az ünnepi alkalomra Vlagyimir Szorokin is Drezdába érkezik, hogy eredeti nyelven, oroszul olvasson fel 2003-ban megjelent könyvéből – olvasható a Proton Színház közleményében.

Mint Mundruczó Kornélt, az előadás rendezőjét idézik, Szorokin A jég című regénye alapmű. A szerző azt állítja, hogy minden ideológia tud egyszerre pozitív és negatív lenni, attól függően, hogy ki használja, kinek a tulajdonában van.

“Ez egy tökéletes metafora minden politikai irányzatot illetően, de akár a vallásra és annak működésére is. Egy olyan metafora, mint Richard Wagner gyűrűje”

– mondta a rendező.

A drezdai művészeti központban október 24. és november 2. között rendezik meg a 89/19 – Vorher/Nachher (Előtte/Utána) fesztivált. A rendezvény résztvevői a berlini fal leomlása óta eltelt időszakot, azon belül is a múltfeldolgozás, a jelen analízise és a jövővízió témáját vizsgálják művészeti szempontból egy társadalmi átalakulások és átrendeződések sújtotta korban.

A jég című produkció november 1-jén és 2-án lesz látható.

Az idén 10 éves Proton Színház előadása nem először szerepel a Hellerau műsorán: járt már itt a társulat a Nehéz istennek lenni (2011), a Demencia (2014), a Látszatélet (2016) és a Winterreise (2018) című darabbal, azonban az új igazgató, Carena Schlewitt vezetése alatt ez lesz az első vendégszereplésük.

A Vlagyimir Szorokin regényéből készült színdarab 2006-ban a Krétakör és a Trafó – Kortárs Művészetek Háza együttműködésében jött létre, 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tartotta műsoron, telt házak előtt és hosszú várólistákkal játszották. 2013-ban a Mundruczó Kornél és Büki Dóra alapította Proton Színház vette át a produkciót, amelyet részben új, részben az eredeti szereposztásban játszanak. Az előadásban Bánki Gergely, Katona László, Kiss Diána Magdolna, Kovács Krisztián, László G. Attila, Mészáros Piroska, Monori Lili, Rába Roland, Scherer Péter, Szemenyei János, Terhes Sándor, Tóth Orsi és Zsótér Sándor szerepel.

Kapcsolódó cikkek