fotó: pixabay.com

Szintet lépett a magyar innováció

Szintet lépett a magyar innováció

Az Európai Bizottságnál összeállított Európai Innovációs Eredménytáblán Magyarország tavalyhoz képest, egyedüli EU-s tagországként, egy kategóriával előrébb lépett. Ezt közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium hétfőn.

A tárca közleménye szerint az Európai Bizottság napokban közzétett elemzése azt mutatja, hogy Magyarország egyre közelebb kerül az innováció területén is az európai uniós országok átlagához.

“Magyarország ezzel 2023-ban a 21. helyen áll az innováció területén az EU-ban. A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb 25, Európa legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy a most elért mérsékelt innovátor kategóriából még egy kategóriával feljebb, a jelentős innovátorok közé kerülünk. Ezért is alkottuk meg Magyarország új innovációs stratégiáját, a Neumann János Programot, amelynek fókuszában az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll”

– hangsúlyozta Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a tárca közleményében.

A Neumann János Program három kulcsszó köré épül. Első az asszociáció, ami az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolását jelenti.

Második a hatás, azaz a kutatás és innováció gazdasági, társadalmi és intellektuális eredményt váltson ki. Harmadik a mérés, ami a támogatásokban megfelelő eredménymutatók folyamatos és megbízható mérését jelenti. Ilyen eredménymutatók lehetnek többek között a minőségi publikációk, jövedelemtermelő szabadalmak, termék vagy árbevétel. A stratégiában foglalt célok megvalósulása elősegíti a magas hozzáadott értékű hazai munkahelyek létrejöttét, a magyar családok életszínvonalának növekedését.

A Neumann János Program végrehajtása, amelynek első ütemére 80 milliárd forintot különítettek el az idei programstratégiában, hozzásegít a jelzett célkitűzések eléréséhez.

Kapcsolódó cikkek