Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

Szigorú mérlegelés után és titkos szavazással a zsűri végül egy kisállat-vizsgáló rendszer fejlesztésben jeleskedő cégnek adta a rangos elismerést. De a többi között az elektronikus útátjáró-fedező berendezés, a sertés dizentéria kialakulásának megelőzésére jó készítmény vagy a hordozható egyszemélyes laboratórium kifejlesztőjét is díjazták.

A Magyar Innovációs Alapítvány XIX. Magyar Innovációs Nagydíjára azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások jelentkezhettek, amelyek a 2010. évben kiemelkedő innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

A 2011. február 9-i határidőre harminchét pályázat érkezett a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára. Minden egyes pályázatot két-két zsűritag tanulmányozott szakértők bevonásával. Elsősorban az eredetiséget, újszerűséget, tehát innovativitás pontozták, amiért legfeljebb huszonöt pontot lehetett kapni, de ötven pontos előnynek számított, ha a pályázó 2009-ben többleteredményt vagy többlet árbevételt ért el. Vizsgálták, hogy az adott termék mennyire hasznos a társadalomnak. Ha nagyon, az húsz pontot ért. A piaci részesedés növelésével, az új piacok megszerzésével, a kiemelkedő export teljesítménnyel is lehet öt pontot szerezni.

A zsűri tagok szóban is értékelték a pályázatokat, és a testület megvitatta, majd összegezte az értékelést. A döntést végül a tizennyolc tagú bírálóbizottság testületileg hozta meg, többségi szavazattal. A formai és a tartalmi szempontokat is alaposan mérlegelve harminchat pályázatot minősítettetek 2010-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak. Aztán a bírálóbizottság részletekbe menő vitát és értékelést követően kilenc pályázatot választott ki és a három értékelési szempont szerint titkos szavazással rangsorolta is ezeket. A legjobb pályázat egy pontot kapott, a második legjobb két pontot és így tovább.  

innovációs nagydíj

A titkos szavazás eredményeképpen a zsűri döntése értelmében a 2010. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a MEDISO Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. kapta azért, hogy kifejlesztették a NanoPET/CTTM kisállat-vizsgáló rendszert.

A XIX. Magyar Innovációs Nagydíjat Schmitt Pál, köztársasági elnök és Matolcsy György a zsűri elnöke adta át Bagaméry Istvánnak a MEDISO Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. ügyvezető igazgatójának.

A 2010. évi Ipari Innovációs Díjat (NGM) a Műszer Automatika Kft. kapta, “Az elektronikus útátjáró-fedező berendezés” komplex rendszerének megvalósításáért.

A 2010. évi Agrár Innovációs Díjat (VM) a Pharmatéka Bt. “A sertés dizentéria kialakulásának megelőzésére kifejlesztett költségkímélő, hatékony készítményéért” kapta.

A 2010. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban (VM) a Pharmatéka Bt. részesült “A sertés dizentéria kialakulásának megelőzésére kifejlesztett költségkímélő, hatékony készítményéért”.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2010. évi Innovációs Díját a Ferrobeton Zrt. vehette át az “Előregyártott vasbeton hídgerenda-család” kifejlesztéséért.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évi Innovációs Díját az NI Hungary Software és Hardware Gyártó Kft. kapta “A hordozható egyszemélyes laboratórium fejlesztéséért”.

Az Iparfejlesztési Közalapítvány 2010. évi Szervezeti Innovációs Díjában is az NI Hungary Software és Hardware Gyártó Kft. részesült “A hordozható egyszemélyes laboratórium fejlesztéséért”.

A Magyar Innovációs Szövetség 2010. évi, a legeredményesebb, újonnan alapított innovatív kisvállalkozásnak járó Innovációs Különdíjában az AsiaNet Hungary Kft. részesült “AS-T70 2 tengelyes mozgatású Solar Tracker” kifejlesztéséért és gyártásáért.

A bírálóbizottság kiemelt elismerését a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. nyerte el innovációs tevékenységével, a Biogáz távhő célú hasznosításával Miskolcon. Ugyanebben részesült a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. A Moduxin® MR 35 mg retard tabletta, mint új, magyar gyógyszerkészítmény előállításáért, ahogy az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt is kiérdemelte a zsűri elismerését a „Humánmeteorológiai szolgáltatási rendszer kifejlesztése az egészségmegőrzésért”, vagyis a Meteo Klinika programjával és a környezettudatos életért kidolgozott Környezeti Monitoring programjával.

Kapcsolódó cikkek