Lendületben a magyar gazdaság

Lendületben a magyar gazdaság

A magyar kormány gazdaságpolitikájának eredményességét jelzi, hogy a gazdaság tavalyi, 7,1 százalékos növekedése bőven meghaladta az uniós, 5,3 százalékos átlagot. Ezt mondta a Századvég vezető közgazdásza szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Szakáli István Lóránt szerint a kedvező adat annak is köszönhető, hogy már a koronavírus-járvány okozta válság előtt is erős volt a magyar gazdaság.

“Tehát volt ereje válaszolni azokra a kihívásokra, amit a válság jelentett, és úgy tűnik, hogy az a gazdaságpolitika, ami elsősorban a beruházások ösztönzésére és ezzel párhuzamosan a munkahelyek megtartására, illetve új munkahelyek teremtésére fókuszált, az elérte az eredményét”

– fogalmazott a szakértő, majd hozzátette, hogy Magyarország azon kevés uniós ország közé tartozik, melyek már 2021 első fél évében “ki tudták nőni” a válság okozta visszaesést.

A műsorban szó esett arról is, hogy a kormány az elmúlt 7 évben 570 milliárd forintot fordított a Nagyvállalati beruházási programra, amellett, hogy a kis- és középvállalkozásokat is támogatja; csak az első fél évben 350 milliárd forint áll a kkv-k rendelkezésére.

“Azt lehet mondani, hogy minden vállalatkategória hozzájut valamilyen támogatási formához, és ez egy ilyen időszakban kiemelten fontos”

– hangsúlyozta Szakáli István Lóránt, megjegyezve, hogy a magyar beruházási ráta tavaly a második legmagasabb volt az unióban.

Beszélt arról is, hogy újabb lakossági állampapírok kamatai emelkednek, és kifejtette, a kormány azt szeretné elérni, hogy továbbra is erősödjön az emberek állampapír-vásárlási kedve.
Hozzátette, az állampapír jelenleg egy biztonságos befektetési forma és nagyobb hozamot ígér, mint például a bankbetétek.

Kapcsolódó cikkek