fotó: pixabay.com

Van, aki sokkal többet vihet haza, mint egy éve

Van, aki sokkal többet vihet haza, mint egy éve

Tavalyhoz képest, a tíz évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva és uniós viszonylatban is számottevő volt a keresetek növekedése Magyarországon. Erről beszélt Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a friss statisztikai adatokat kommentálva szerdán az M1 aktuális csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal közölte, januárban 9,5 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete; a bruttó átlagkereset 411 000 forint volt januárban, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 273 300 forint volt. Bodó Sándor felidézte, a minimálbér idén januárban 167 400 forintra nőtt, miközben tíz évvel ezelőtt 73 500 forint volt.

“A garantált bérminimum 219 000 forintra nőtt mára, szemben a 2010-es 89 500 forinttal”

– tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a reálbérek idén januárban 6,6 százalékkal emelkedtek.

A kilátásokat illetően a szakpolitikus elmondta, hogy minden az egészségügyi helyzet alakulásától függ.

“Most a legfontosabb, hogy a problémás szektorok – a turizmus, a vendéglátás és egyéb szolgáltatások – életben tudjanak maradni”

– jegyezte meg.

Utalt arra, hogy reményei szerint minél többen igénybe veszik az ágazati bértámogatásokat, a kutatási és fejlesztési támogatásokat, illetve a 25 év alattiak kedvezményét. Bodó Sándor arra számít, hogy az újraindulást követően a bérnövekedés folytatódni fog.

Kapcsolódó cikkek