Jók a magyar gazdasági fejlődés esélyei

Jók a magyar gazdasági fejlődés esélyei

Jó eséllyel bővül majd a magyar gazdaság a következő években is. Ezt mondta Andrew Bosomworth, a Pimco nemzetközi alapkezelő németországi vagyonkezelési üzletágának vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint a magyarországi GDP 4,8 százalékkal nőtt 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Jelezte,a magyar GDP bővülése azonban nagyban függ a német gazdasági növekedéstől, erre pedig hatnak az eurózóna, sőt az Egyesült Államok növekedési lehetőségei is. Azt kedvezőnek mondta, hogy

a magyar maginfláció már 3 százalék felett jár éves összevetésben, és ez a tény a monetáris politika fokozatos normalizálására késztetheti a magyar jegybankot.

Andrew Bosomworth elmondta, a világgazdaság a növekedési ciklus kései szakaszában jár, idén és még jövőre is bővül majd a világgazdaság, de annak üteme kisebb lesz, mint amit az előző években lehetett tapasztalni, és egy-két éven belül jöhet a recesszió. Véleménye szerint ezt jelzik a piaci folyamatok is.

Tavaly év végén tipikus ciklusvégi piaci hangulatot lehetett tapasztalni, az állampapírhozamok nőttek, a részvények árfolyama és az olaj ára esett, az arany árfolyama emelkedett. Úgy vélte, mindez megismétlődhet a recesszió közeledtével.

“A Pimco szakemberei 25 százalék körüli eséllyel várnak recessziót a következő 12 hónapban”

– fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy a Pimco folyamatosan csökkenti a kockázati kitettségét világméretekben is, és az alapkezelő inkább kockázatmentes, vagy alacsony kockázatú eszközöket vásárol.
A szakember rámutatott: a mostani gazdasági növekedési ciklus nagyon hosszú volt, de ütemét tekintve csak átlagos szintet ért el, a következő recesszió hosszú lehet majd.
Andrew Bosomworth úgy  ítélte meg: megvan az esélye és a kockázata annak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) intézkedései ellenére az infláció visszaesik a 0 százalék körüli szintre, ami megnövelheti a gazdasági visszaesés veszélyét.

“A befektetői piac arra számít, hogy a Fed befejezi majd kamatemelést, sőt, 2020 végén akár 1-2 kamatvágás is jöhet. Az EKB viszont nem tud majd 200 bázispontos kamatemelést végrehajtani a következő 10 évben, így arra számítanak, hogy akár 0 százalék körüli szintre állíthatja be az EKB az irányadó rátákat, mire a recesszió átgyűrűzik a tengerentúlról, így nehéz helyzettel találja majd magát szembe az eurózóna gazdasága és jegybankja is”

– magyarázta.

A Pimco szakembere úgy látja, nagyon valószínű, hogy  kereskedelmi kérdésekben megegyezik az Egyesült Államok és Kína, de a politikai feszültség nem múlik el a két nagyhatalom között.
Andrew Bosomworth elmondta, hogy nincs határozott véleményük a magyar részvényekről, inkább óvatosan tekintenek rájuk. A magyar állampapírokkal kapcsolatban viszont közölte: van lehetősége a magyar jegybanknak  a monetáris politikája normalizálására, a magyar állampapírok hozamgörbéje nagyon meredek, egyes eurós kötvényekhez képest a magyar kötvények vonzóak, a Pimco is rendelkezik  magyar állampapírokkal.

Kapcsolódó cikkek