A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) központjának Budapestre költözése volt a fõ téma Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Nyikolaj Koszov, az NBB elnökének (b2) megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. január 28-án, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

A miniszterelnök szerint ez egy jelentős lépés

A miniszterelnök szerint ez egy jelentős lépés

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) központjának Budapestre költözése volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Nyikolaj Koszov, az NBB elnökének megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban. Erről tájékoztatta a médiát Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

A tárgyaláson a pénzintézet vezetője bemutatta Orbán Viktornak a bank tevékenységét és jövőbeli terveit.

“A bank tavaly decemberi kormányzótanácsi ülésén a tagállamok egyhangúlag támogatták a székhely Magyarországra költöztetését, és felhatalmazták a bankot a szerződés aláírására”

– emlékeztetett a sajtófőnök.

A magyar kormány álláspontja szerint a székhely Magyarországra telepítése erősíteni fogja Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központ jellegét. Jelenleg öt szupranacionális fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban.

“Így az NBB Budapestre költözése jelentős előrelépésnek tekinthető”

– hangzott el a találkozón.

A Nemzetközi Beruházási Bank az ENSZ-nél multilaterális kormányközi fejlesztési bankként bejegyzett intézmény, amelynek célja a társadalmi és gazdasági fejlesztés, a jólét és a gazdasági együttműködés elősegítése a tagállamokban.

Kapcsolódó cikkek