fotó: pixabay.com

Koronavírus: újabb mentőprogram indul vállalatoknak

Koronavírus: újabb mentőprogram indul vállalatoknak

A Hiventures Zrt. kezelésében álló két állami befektetési alap összesen maximum 50 milliárd forint keretösszegig speciális likviditási és tőketámogatást nyújthat a pandémia miatt erősen sújtott, nemzetgazdasági jelentőséggel bíró közép- és nagyvállalatoknak az Európai Bizottság november 20-i döntése szerint. Ezt közölte az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures hétfőn az MTI-vel.

Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgatója elmondta,

több hónapos előkészítő munka és egyeztetés eredményeként sikerült elfogadtatni azt a programot, amellyel ki tudják bővíteni a tavasz óta nyújtható mentőcsomagjaikat.

Magyarországon elsőként és egyedüliként kapták meg azt a jogosultságot, hogy kedvezményes tulajdonosi kölcsönnel és feltőkésítési támogatással is képesek legyenek mentőövet nyújtani azoknak a nemzetgazdasági szempontból kulcsfontosságú vállalatoknak, amelyek finanszírozási nehézségekkel küzdenek. A két új termék azokat a közép- és nagyvállalati kategóriába eső társaságokat célozza, amelyeket a válság olyan mélyen érint, hogy működésük állami szerepvállalás nélkül nem fenntartható, holott jelentőségük az ellátási láncok szempontjából nélkülözhetetlen, mert például kritikus infrastruktúrát üzemeltetnek. Mostantól lehetőségük van akár a közlekedési, az energetikai vagy a gyógyszerészeti szektorban tevékenykedő társaságokat is megsegíteni, ha pénzügyi mutatóik rendkívül kedvezőtlenek, ezért piaci alapon nincs módjuk a működés folytatásához szükséges forrás bevonására – tette hozzá a vezérigazgató.

A Hiventures a beérkező finanszírozási igények elbírálásakor megvizsgálja, hogy a bajba jutott vállalat EU-s vagy nemzeti átlagnál magasabb munkanélküliségű térségben működik-e, esetleg szolgáltatásának ellehetetlenülése széles rétegekre gyakorolna-e kedvezőtlen hatást, és kieső szerepének pótlása milyen nehézségekbe ütközne.

A finanszírozási kritériumok között szerepel az is, hogy a cég foglalkoztatottainak száma minimum 50 legyen. A válság miatt bajba jutott cégek 2021. június 15-ig tudnak a Hiventures Zrt. vállalati mentőprogramjába egyedi finanszírozási segítségért jelentkezni. A jelentkezéssel és a termékekkel kapcsolatban bővebb információ a Hiventures weboldalán érhető el.

Kapcsolódó cikkek