fotó: pixabay.com

A nagyvállalatok jól vészelték át a tavalyi járványt

A nagyvállalatok jól vészelték át a tavalyi járványt

Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának (CEE Top 500) árbevétele 2020-ban az előző évhez képest 3,3 százalékkal 667 milliárd euróra csökkent, az érintett cégek ezek szerint jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. Ezt állapította meg felmérésének eredményeit ismertetve csütörtökön a Coface hitelbiztosító.
Az egy vállalatra jutó átlagos forgalom 1,33 milliárd euróra csökkent a korábbi közel 1,4 milliárd euróról.

A listán szereplő 500 cég 32 százaléka, összesen 161 vállalat lengyelországi székhelyű, és az összesített árbevételük meghaladta a 258 milliárd eurót, ez 0,1 százalékos csökkenést, gyakorlatilag stagnálást jelent. Az egy lengyel társaságra jutó átlagos forgalom 1,6 milliárd eurót tett ki. Csehország zárt a második helyen, 77 céget delegált a listára, amelyek összforgalma elérte a 102 milliárd eurót. Magyarországé a harmadik hely, 68 nagyvállalattal, amelyek összesített forgalma 1,1 százalékkal mérséklődött. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a PKN Orlen közel 19 milliárd euró forgalommal, utána a cseh Skoda Auto, majd a szintén lengyel kiskereskedelmi óriás, a Jeronimo Martins következik a sorban.

A magyar nagyvállalatok közül csak a Mol -11,022 milliárd euróval- és az Audi Hungaria – 7,5 milliárd euróval – fért bele a TOP 10-be.

Szintén két cégnek, az MVM Energetika Zrt.-nek 5 milliárd euróval és  4,36 milliárd euróval a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft.-nek sikerült bejutnia a TOP 20 közé.

Kapcsolódó cikkek