Varga-Damm Andrea: vonják vissza az egyenruhásokat a vállalatoktól

Varga-Damm Andrea: vonják vissza az egyenruhásokat a vállalatoktól

Ezt sürgette pénteki online sajtótájékoztatóján a Jobbik országgyűlési képviselője.

Szavai szerint az egyenruhások kiküldése

“valamit biztosan szolgál, ami Orbán Viktor hatalmi törekvéseit jelenti, de a koronavírus veszélyének elhárítását ez semmiképpen nem szolgálja”.

Az ellenzéki politikus szerint a kirendelésről szóló kormányhatározatban azért nem szerepel felhatalmazó rendelkezés, mert “ilyen jogszabály nincs”; erre a lépésre sem az alaptörvény, sem a különleges jogrend nem ad lehetőséget.

Utalt rá, a hatályos szabályozás szerint veszélyhelyzetben a gazdálkodó szervezetek vagy valamilyen tevékenységre kötelezhetőek, vagy arra, hogy szerződést kössenek adott termék előállítására, szolgáltatás nyújtására, annak az állam rendelkezésére bocsátására, kötelezettségeik ennél tovább nem mehetnek.

Varga-Damm Andrea jelezte: ha a helyzet súlyosbodna, a pénzügyi tárca vezetője miniszteri biztost nevezhet ki nagyvállalatok élére. Szerinte ez eddig azért nem történt meg, mert

“Orbán Viktor saját magának vindikálta azt, hogy a ő fogja irányítani a veszélyhelyzet elhárítását és mindazokat a tevékenységeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy minimalizáljuk a tragédiákat”.

Egy biztos, a magyar jogszabályokban nem létezik olyan, hogy katonákat lehetne veszélyhelyzetben gazdasági társaságokhoz kiküldeni – fogalmazott az ellenzéki képviselő, majd hozzátette, egyetlen érintett cég sem jelezte, hogy veszélybe került volna működőképessége.

Hangsúlyozta, pártja a parlament jövő heti ülésén

“kizárólagosan azokat a javaslatokat fogja támogatni, amelyek a magyar emberek egészségének megőrzését, a veszélyhelyzet valós elhárítását szolgálják. Olyan javaslatot, amely bármilyen módon Orbán Viktor hatalmi bebetonozását szolgálja, illetőleg korlátlan hatalmat ad neki, ellenőrizetlenül, a Jobbik Magyarország Mozgalom nem fog támogatni”.

Kapcsolódó cikkek