fotó: pixabay.com

Minden eddiginél több pénzt fektetett vállalkozásokba a Hiventures

Minden eddiginél több pénzt fektetett vállalkozásokba a Hiventures

A Hiventures közel 22 milliárd forintot fektetett be vállalkozásokba tavaly, ezzel túlszárnyalta éves célját és megdöntötte saját korábbi rekordját. Ezt közölte az MFB Csoporthoz tartozó tőkealap-kezelő szerdán.

A startupok finanszírozása mellett dinamikusan nőtt a hagyományos vállalatoknak nyújtott tőkebefektetések volumene; tavaly a kihelyezések megközelítőleg fele már működő kis és közepes vállalkozásokba és nagyvállalatokba áramlott.
Tájékoztattak arról is, hogy a portfólió cégei összesített árbevételüket megduplázták tavaly 2020-hoz képest, az exportból származó összbevétel pedig másfélszeresére növekedett.

Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, az eredményeik minden várakozást felülmúltak, amiben közrejátszott, hogy a startupok egyre jobban teljesítenek, továbbá a közép- és nagyvállalatok tavaly már jóval nagyobb teret nyertek a portfóliójukban.

“A társaság a 2017 eleji indulás óta eltelt 60 hónapban közel 60 milliárd forintot, átlagosan havonta 1 milliárdot fektetett be hazai vállalkozásokba”

– derül ki a közleményből.

A kockázati tőkebefektető az elmúlt öt évben összesen 1308 startup alapítónak nyújtott finanszírozást vállalkozása felépítésére, 2019 óta pedig összesen 23 érett hazai vállalat sikeréhez járult hozzá. A legígéretesebb startupok, illetve scaleup (növekedési) fázisban lévő vállalkozások tavaly óta akár 3 millió euró, azaz 1 milliárd forint összegű tőkefinanszírozást is kaphatnak.

A Hiventures európai uniós és saját forrásból támogatja a teljes magyar vállalkozói ökoszisztémát; a társaság portfóliójába 2021 végén 423 társaság tartozott, amelyek összesen 2740 főt foglalkoztattak.

A társaság öt éve jött létre állami tőkebefektetőként azzal a céllal, hogy “felhelyezze az országot a nemzetközi innovációs és startup térképre”, majd 2019-től kezdődően finanszírozási programjait kiterjesztette először a kis- és középvállalkozásokra, majd a nagyvállalatokra is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek