Koronavírus: plusz 3 milliárd dollárnyi segély Kínától

Koronavírus: plusz 3 milliárd dollárnyi segély Kínától

Kína az eddigieken felül további hárommilliárd dollárnyi segélyt nyújt a következő három évben a fejlődő országok számára a koronavírus-járvány elleni harc, valamint a gazdasági és társadalmi helyreállítás támogatására. A hírt Hszi Csin-ping kínai elnök jelentette be pénteken, az olasz szervezésű, globális egészségügyi római csúcstalálkozón videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

A kínai elnök továbbá hangsúlyozta: immár mintegy 300 millió dózis vakcinával, több mint 280 milliárd védőmaszkkal, 3,4 milliárd védőruházattal és 4 milliárd vírusteszttel látták el a világot. A kínai fejlesztésű vakcinákból 80, vészhelyzetben lévő, fejlődő országba küldtek ingyenes adományokat, további 43 országba pedig exportálták őket. Hozzátette, tovább folytatják az oltóanyagok biztosítását. Elmondta azt is: Peking támogatja, hogy a kínai oltóanyag-gyártók átadják a technológiáikat más fejlődő országoknak, és közös termelést folytassanak velük. Kína továbbá támogatja azt is, hogy feloldják a Covid-19 elleni oltóanyagokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat, és az ezzel kapcsolatos, mielőbbi döntéshozatalt.

Hszi Csin-ping a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének kezdetén leszögezte, hogy a kínai fejlesztésű vakcinákat globális közkinccsé teszik.

A kínai elnök egy olyan, a vakcinákkal kapcsolatos együttműködésről szóló nemzetközi fórum felállítására tett javaslatot, melynek keretében az oltóanyagokat fejlesztő és előállító országok, vállalatok és egyéb érdekeltek közösen kereshetnek utakat a vakcinák méltányos és egyenlő elosztására világszerte. Hszi elmondta, Kína eddig kétmilliárd dollárnyi támogatást biztosított a járvány sújtotta fejlődő országok számára.

Kínával szemben egyesek felhozták azt a vádat, hogy “vakcinadiplomáciával” próbálja elterelni a figyelmet a koronavírus-járvány felbukkanásakor elkövetett hibáiról, miközben akadályozza a járvány eredetének feltárását célzó vizsgálatokat.

Kapcsolódó cikkek