A kínai álhírekről egyeztettek

A kínai álhírekről egyeztettek

Egyértelműen több pénz szükséges a kínai dezinformációs kampányok elleni harchoz, az Európai Unió országainak nem csak prédikálniuk kellene, hanem forrásokkal is támogatni a félretájékoztatás és álhírek elleni küzdelmet. Ezt jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel folytatott keddi tárgyalását követően.

“Európának naiv elképzelései vannak Kínával kapcsolatban, ezzel szemben nekünk egy sokkal realisztikusabb megközelítésre lenne szükségünk ahhoz, hogy megóvjuk saját értékeinek és érdekeinket”

– mondta sajtótájékoztatóján Josep Borrell, aki Kínát “stratégiai riválisként” jellemezte, de úgy vélekedett, hogy az ország globális ambíciói ellenére nem veszélyezteti a világbékét, mert nincsenek militarista törekvései, és egyelőre úgy tűnik, nem akar fegyveres konfliktusokban szerepet vállalni.

A sokat bírált új kínai nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban közölte, hogy nyílt és őszinte eszmecserét folytatott a kínai külügyminiszterrel, aki azonban elutasította a szabadságjogok hongkongi érvényesülését érő bírálatokat.

“Míg kínai kollégám szerint ez a törvény nem sérti az egy ország, két rendszer elvét, mi azt hangsúlyozzuk, hogy Kínának nemzetközi kötelezettségvállalásaival összhangban tiszteletben kell tartania Hongkong autonómiáját, és csökkentenie kell a diplomáciai feszültségeket”

– fogalmazott, majd hozzátette továbbá, hogy a hongkongiak szabadságjogainak tiszteletben tartása alapvető fontosságú az EU számára, azonban Kína erős globális szereplő, és az EU-nak saját érdekei mentén kell vele együttműködnie.

A két politikus tárgyalt az EU és Kína közötti befektetési megállapodásról is, amellyel kapcsolatban a főképviselő megállapította, hogy Peking nem teljesítette a tavalyi EU-Kína csúcson elfogadott zárónyilatkozatban foglaltakat, többek között az európai vállalatok kínai piachoz való hozzáférésének javítását, a beruházások védelmét és az egységes keretfeltételek biztosítását.

Margrete Vestager, az EU versenyjogi biztosa kedden arról beszélt, hogy koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt stratégiai ágazatok vállalatai gyengültek meg Európában, és ennek következményeként jobban ki vannak téve a külföldi, legnagyobb részt kínai felvásárlás veszélyének. Vestager, aki már pár hónappal korábban felhívta a figyelmet az “ellenséges felvásárlás kockázatára”, azt is elmondta, hogy az EU fokozottabban kívánja ellenőrizni a külföldi vállalatokat, hogy azok ne használják fel tisztességtelen módon a kapott állami támogatósaikat. Véleménye szerint bizonyos külföldi cégek a támogatásokat ellenőrzés nélkül használják fel, így egyenlőtlen versenyfeltételek alakulhatnak ki.

“Mindent meg kell tennünk az európai vállalatokért egy olyan helyzetben, amikor Európába települt riválisaik tisztességtelen versenyt eredményező támogatásokhoz férnek hozzá”

– fogalmazott.

Szerdán az Európai Bizottság ismertetni fogja a dezinformáció elleni küzdelemre vonatkozó stratégiája terveit.

A sajtóban kiszivárgott szövegben egyebek mellett azt írják:

“Külföldi szereplők és bizonyos harmadik országok, elsősorban Oroszország és Kína, célzott befolyásolási műveleteket és félretájékoztatási kampányokat folytatnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.”

Kiemelték, ennek célja a “demokratikus vita aláásása, a társadalmi megosztottság kiélezése és saját megítélésük javítása”.

Kapcsolódó cikkek