A Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullái a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Koronavírus: Hongkong feloldotta a Pfizer-vakcina használatának felfüggesztését

Koronavírus: Hongkong feloldotta a Pfizer-vakcina használatának felfüggesztését

Az oltóanyag használatát nyolc nappal korábban függesztették fel a nagyvárosban, mert a gyártó jelezte, hogy a városban használt egyik sorozat fioláinak zárókupakja nem megfelelően zár.

A South China Morning Post című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent tudósítás szerint az oltási programért felelős hongkongi miniszter közölte,

a jövő hét elejére várják az újabb adag Pfizer-vakcinát, amelyeknek az alkalmazását azonnal meg is kezdhetik.

A BioNTech Hongkongot és Makaót is figyelmeztette múlt szerdán az oltóanyag 210102-es sorozatának csomagolási hibájára, és a biztonság kedvéért leállította a sorozat kiszállítását az ügy kivizsgálásának idejére. A makaói kormányzat szintén felfüggesztette a kérdéses sorozat alkalmazását, ugyanakkor megnyugtatta a lakosságot, hogy az oltóanyag érintett dózisai nem jelentenek egészségügyi kockázatot. A hongkongi vezetés mindazonáltal elővigyázatosságból a Pfizer-vakcina egy másik sorozatának alkalmazását is felfüggesztette. Hongkongban a BioNTech/Pfizer-vakcinán kívül a Sinovac kínai gyártó oltóanyagával folyik a lakosság oltása.

A város kormányzata már az AstraZenecával is megállapodott a brit gyártó és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának beszállításáról, ám ez az oltóanyag csak az év második felében lesz elérhető Hongkongban.

A különleges státuszú városban a február végén elindított oltási programban eddig 461 000 ember, vagyis a lakosság 6,1 százaléka kapott védőoltást. Több mint 151 000-en a Pfizer/BioNTech-vakcina első adagját, míg közel 310 000-en a Sinovac féle oltóanyag első dózisát kapták meg. A Sinovac második dózisát már 44 000 embernek adták be. A városban az utóbbi időben enyhült a járványhelyzet, a napi fertőzések száma az utóbbi napokban egyszámjegyű volt.

Csütörtökön hat új fertőzéses esetről számoltak be a helyi egészségügyi hatóságok, közülük öten külföldről utaztak be.

Mindeközben a kínai szárazföldön az elmúlt napokban, a legutóbbi járványhullám után több mint egy hónappal újabb belföldi fertőzéses eseteket jelentettek, méghozzá az ország déli határvidékén található Jünnan tartományból. Az eseteket mind a kínai-mianmari határon fekvő Zsujli városában azonosították, és ott tömegtesztelést, valamint kijárási tilalmat rendeltek el. A mintegy kétszázezres lakosságot egy nap alatt letesztelték, a begyűjtött minták elemzése még folyamatban van. Csütörtökig 12 embert diagnosztizáltak új típusú koronavírussal és további 26 panaszmentes vírushordozót szűrtek ki.

A helyi egészségügyi hatóságok jelentése szerint az újonnan regisztrált fertőzöttek közül többen mianmari állampolgárok, ám az újabb járványgóc kialakulásának körülményei egyelőre nem tisztázottak.

A városban tavaly egy ízben már hasonló intézkedéseket alkalmaztak, miután több, Mianmarból érkező fertőzöttet azonosítottak.

Kapcsolódó cikkek