Naprendszer, forrás: pixabay.com

2020 nem csak a koronavírus, hanem a Naprendszer éve is volt

2020 nem csak a koronavírus, hanem a Naprendszer éve is volt

Ebben az évben számos érdekes csillagászati esemény történt, így például a bolygók úgy álltak össze 2020-ban, hogy nyáron volt olyan éjszaka, amikor az összes égitest látható volt. Ez hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Kiss László csillagász, az MTA CSFK Csillagászati Intézetének igazgatója az év csillagászati eseményeiről beszámolva felidézte: tavasszal több üstökös is közeledett a Naphoz, amelyek közül a “nyertes” a NEOWISE üstökös lett, amely június-július fordulóján szép hosszú csóvás égi vándorként volt megfigyelhető az égbolton.

“A bolygók úgy álltak össze 2020-ban, hogy nyáron volt olyan éjszaka, amikor az összes égitest látható volt. Így például a Jupiter és a Szaturnusz is már feltűnő volt, mivel a nyár közepén került mindkettő szembenállásába a Nappal, ami azt jelentette, hogy egész éjjel látszottak”

– mondta a csillagász.

Ezt követően a két óriás bolygó egyre közelebb került egymáshoz, december végén volt az együttállásuk a kora esti égen.

Arról beszélt, hogy a két bolygó közelsége  “rekonstruálta számunkra” a betlehemi csillagot, ugyanakkor december 21-i különleges bolygóállást sajnos szinte senki sem láthatta Magyarországról. Mint mondta, eközben, volt egy Mars-oppozíció is októberben, amely lehetővé tette, hogy nyáron három Mars-szonda is elinduljon a vörös bolygóhoz.

“Ezek a szondák februárban érkeznek meg a Marshoz”

– tette hozzá.

A csillagász a 2020-as év csillagászati eseménye között felidézte azt is, hogy 44 évvel a Holdról legutóbb kőzetmintát a Földre juttató holdszonda után most egy kínai űreszköz indult a Hold felé, hogy aztán 2 kilogramm holdi anyagmintával térjen vissza bolygónkra.

A Széchenyi-díjas csillagász, kutatóprofesszor Az év ismeretterjesztő tudósa díjról azt mondta, kötelességének érzi az ismeretterjesztést, a csillagászat azon tudományok közé tartozik, amelynek az eredményeit szinte senki sem érti,

de szinte mindenkit érdekelnek például a fekete lyukak, az ufók, az exobolygók és érdekel az ősrobbanás is.

Kapcsolódó cikkek