Egyeztetett az Egyesült Államok és Kína, forrás: pixabay.com

Fehér Ház: nyitva állnak a kommunikáció csatornái Kínával

Fehér Ház: nyitva állnak a kommunikáció csatornái Kínával

Az Egyesült Államok változatlanul tartja magát az egy Kína politikához, nyitva tartja a kommunikációs csatornákat Kínával, a jövőben megvalósul a két ország elnökének telefonbeszélgetése és több amerikai kormánytag látogatásáról is zajlanak egyeztetések. Ezt jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn.
John Kirby sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy Joe Biden amerikai elnök akkor beszél a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel, amikor az mindkét félnek “megfelelő” lesz. Megállapította, hogy a két politikus könnyen szót ért egymással, tekintve, hogy régóta ismerik egymást.

Arról is beszámolt, hogy konkrét egyeztetések zajlanak kínai illetékesekkel Janet Yellen pénzügyminiszter és Gina Raimondo kereskedelmi miniszter kínai látogatásáról, és utalt arra, hogy várakozással tekintenek Antony Blinken külügyminiszter közelgő kínai útja elé is. Az amerikai diplomácia vezetőjének látogatását február elején halasztották el az Egyesült Államok területe fölött felfedezett kínai megfigyelő léggömb miatt. A fehér házi illetékes szavai szerint az Egyesült Államok bármikor és feltétel nélkül hajlandó tárgyalásba bocsátkozni Észak-Koreával is a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítéséről.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban John Kirby azt mondta, hogy változatlanul nem szerepel a napirenden F16-os vadászrepülőgépek szállítása Ukrajnának, de “szinte minden nap” egyeztetnek az ukrán illetékesekkel.

A NATO főtitkárának azon bejelentésére, miszerint a NATO-tagállamok megállapodtak Ukrajna felvételéről a szervezetbe, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője annyit mondott: az Egyesült Államok abban hisz, hogy “a NATO ajtaja nyitva áll”, ugyanakkor megjegyezte, jelenleg arra fordítják a figyelmet, hogy Ukrajna sikeres legyen a hadszíntéren, és megőrizhesse függetlenségét egy most zajló, nagyon véres és erőszakos támadással szemben, amely területi integritása ellen zajlik. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyesült államokbeli látogatásáról azt mondta, hogy miután Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökségét tölti be, az ezzel kapcsolatos eljárást az Egyesült Államok mint az ENSZ-nek otthont adó ország tiszteletben tartja, és pusztán csak erről szól az orosz kormánytag látogatása.

Kapcsolódó cikkek