fotó: pixabay.com

5 + 1 kezdeményezés karácsonyi adományoknak

5 + 1 kezdeményezés karácsonyi adományoknak

Közeledik a karácsony, amit közülünk sokan áhítattal, készülődéssel, szeretettel várnak. A sütőben ínycsiklandó mézeskalácsok sülnek, a fahéj, a narancs és a méz illata betölti az egész lakást, szívünkbe szeretet költözik. Ilyenkor otthonunk és az egész város fényáradatban úszik, a karácsonyi vásárok tele vannak forralt borozni vágyókkal. Barátok, rokonok, ismerősök sétálgatnak a díszes forgatagban, mert ilyenkor mindent egy kicsit szebbnek, izgalmasabbnak, pompásabbnak látunk. És ilyenkor szívesebben segítünk a rászorulókon is.

Karácsony közeledtével eszünkbe jut, mit tettünk, tehettünk volna meg másokért.

Vajon miért csak karácsonykor jut eszünkbe rászorulókon segíteni?

A világ egyik vezető jótékonysági szervezetének, A CAF (Charities Aid Foundation)-nak a küldetése, hogy ösztönözze a cégeket és az egyes emberek az adományozásban és segítsen a már korábban is adományozó szervezeteknek. Az alapítvány 2009 óta minden évben elkészíti az úgynevezett WGI /World Giving Index-ét, amely az országok adományozási szokásairól szól. Évről évre megvizsgálják, hogyan alakul a pénzadományozás kedv, az önkéntes tevékenység és az idegeneknek való segítségnyújtás lakossági aránya. Mára az országok adományozási „hajlandósága” globálisan összehasonlíthatóvá vált.

fotó: pixabay.com

A 2017-es Top 20-as lista szerint az “idegeneknek történő segítségnyújtás”, a pénzadomány és az önkéntes tevékenységek terén is egy délkelet-ázsiai ország az első. Míg Indonéziában minden második ember adományoz, Magyarország a 23%-os WGI jótékonysági indexével Togó, Grúzia és Ecuador után a nem éppen előkelő 120. helyet foglalja el a ranglistán, de azért nem kell szégyenkeznünk, hiszen  évről évre Magyarországon is egyre több szervezet, cég és magánszemély segít rendszeresen rászorulókon.

Ha segíteni akar

Következzen 5 + 1 olyan szervezet, amelyek minden évben mosolyt csal a rászorulók arcára, és ünnepet csempészik a szívünkbe. Talán Önnek is adhatunk ötletet a jótékonykodásra.

1 – #Mikulásgyár

A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot, édességet vár adományként. A Magyar Posta közreműködésével idén is számos postán le lehet adni a rászorulóknak szánt dobozokat 2018. november 30.  és december 21. között. A dobozra a „MIKULÁSGYÁR” szót kell felírni. Személyes átadáshoz: 2018. november 30. és december 21. között tart nyitva, a Millenáris Parkban 9:00 és 21:00 között, a Lurdy Házban 10:00-tól 19:00 óráig.

2 – #Cipősdoboz akció

Ennek a jótékonysági akciónak már a nevéből is kitalálható, hogy cipősdobozokban érkezik a segítség. Ezekben kell összegyűjteni és leadni a gyerekeknek szánt értékes kincseket. Melyek lehetnek: mesekönyvek és ifjúsági könyvek, színezők, játékok, higiéniai felszerelések, íróeszközök és egyéb iskolai felszerelések vagy kedves lehet még egy képeslap vagy családi fotó néhány üdvözlő sorral, jókívánsággal. A gyűjtőpontok címeit, ide kattintva találja meg.

fotó: pixabay.com

3 – #Maci Kórház

A Maci Kórház célja: megtölteni a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Gyermekgyógyászati részlegét és a Központi Laboratórium egységét plüssmacikkal. Ezek a játékok ugyanis megnyugtatják a kicsiket a kórházi ellátás ideje alatt, a boldog hazatérést pedig még szebbé tehetik egy életre szóló baráttal. Tehát minden kórházban fekvő gyerek a gyógykezelés idején egy “plüssmacit” kap ajándékba, amit aztán haza is vihet.

4 – #Magyar Vöröskereszt

Kétnapos élelmiszergyűjtésre hív a Magyar Vöröskereszt december 7-én és 8-án amelyben a célja legalább 70 000 kilogramm összegyűjtése. Ez mintegy 13 000 családnak jelenthet segítséget. Látogass el a honlapra, hogy megtudd, hogyan járulhatsz hozzá a gyűjtéshez!

5 – #Karitatív szervezetek a Karácsonyi vásárban

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárban 24 közhasznú szervezet kínál lehetőséget arra, hogy adományainkkal segítsük a rászorulókat. Nézzen utána a lehetőségeknek ezen az oldalon.

fotó: pixabay.com

+1 – #Festményt Karácsonyra

Idén az Alkotásutca csapata is szeretne előrukkolni valamivel, amivel mosolyt csalhat néhányak arcára.

“Mert nekünk fontos, hogy jót tegyünk! Ezért azok a festmények, amiket az instruktoraink készítettek, most új helyüket keresik, ahol színesíthetik a rászorulók mindennapjait!

Várjuk kórházak/óvodák, vagy olyan szervezetek jelentkezését, akikhez eljuttathatjuk a festményeinket! Vagy ha van ajánlásod, hogy hová küldjük őket, írj nekünk üzenetet a Facebook-on vagy írj nekünk e-mailt „Festményt Karácsonyra” címmel az info@alkotasutca.hu-ra

Szeretettel várjuk a jelentkezéseket, reméljük, hogy sokakhoz eljut az üzenet és kezdeményezésünkkel sokak életét megszínesíthetjük!”

– olvasható az alkotasutca.hu oldalon.

fotó: alkotasutca.hu

Ezeken a szervezeteken kívül még számtalan helyen helyezhetjük el az adományainkat, de akár akciók nélkül is segíthetünk. Vannak olyan emberek, akik karácsony közeledtével vagy karácsony napján, magukhoz vesznek pár szendvicset, pár doboz meleg ételt, takarót és elindulnak vele utcán fagyoskodó embertársainkhoz. Ezt Ön is megteheti. Mindig találhatunk alkalmat arra, hogy segítsünk másokon.

Kapcsolódó cikkek