Emlékezõ mécsest helyeznek el a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Terror Háza Múzeumnál 2019. február 25-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Százmilliónál is többen lehetnek azok, akiket a kommunizmus áldozatának lehet tekinteni. Ezt mondta Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A történész a kommunizmus áldozatainak emléknapján beszélt éarról, hogy csak a Szovjetunióban mintegy 20 millióan haltak meg a diktatúra miatt, Kambodzsában a Pol Pot-rezsim idején az ország egyharmadát kiirtották, s jelentős volt az áldozatok száma Kínában is.

Ezen diktatúrák – mivel nem társadalmi konszenzussal kerültek hatalomba – csakis erőszakkal tudták fenntartani befolyásukat, s nagyon sokan kerültek lágerekbe, börtönökbe.
Áder János köztársasági elnök és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Terror Háza Múzeumban 2019. február 25-én. Az államfõ és felesége, Herczegh Anita elõzõleg gyertyát gyújtott a múzeum falánál, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

“Az áldozatok valódi számát és a történetüket feltárni nagyon hosszú időt vesz majd igénybe, hiszen az adatok hiányosak, sok dokumentum eltűnt Magyarországon is”

– mondta.

Középiskolás diákok tárlatvezetésen vesznek részt a Terror Háza Múzeumban 2019. február 25-én. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Hungarofest 11 /12. évfolyamos diákoknak szervez ingyenes tárlatvezetést, amelyen a csoportok a profi túravezetõk mellett, kapnak maguk mellé egy olyan ismert közéleti személyiséget is, aki felkészül a témából és hitelesen tudja adni az arcát ahhoz, hogy megismertesse ennek a korszaknak a történéseit a gimnazistákkal, fotó:
Kovács Tamás/MTI

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét akommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja akommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket.

Kapcsolódó cikkek