illusztráció

Látott már börtönben ülőket színházi előadásban?

Látott már börtönben ülőket színházi előadásban?

Börtönszínházi bemutató és erdei előadás is szerepel a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 színházi programsorozatában. Hagyományokra építkező, mégis újszerű színházi előadásokat terveznek. Erről beszélt keddi, veszprémi sajtótájékoztatóján a programsorozat kulturális projektmenedzsere.

Varga Richárd elmondta, hogy a programban új helyszíneken, rendhagyó előadásokat láthat majd a közönség.

Lesz börtönszínházi előadás a fogvatartottak közreműködésével, erdei színházi bemutató és a tervek között szerepel a veszprémi piacon látható előadás is.

Madách Imre Az ember tragédiája című drámáját mutatják be a veszprémi börtön színjátszóinak közreműködésével 2023 szeptemberében.

“Az erdei színházi előadást a budapesti Amargant Színház előadásában láthatja a közönség, a Sárkány című darabot 2023 júliusában mutatják be”

– mondta.

A tervek között szerepel egy színitanoda elindítása is, melyet Komáromi Sándor, a Pannon Egyetem dráma- és színházismeret szakának mesteroktatója koordinál. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szombaton elindult az Európa Kulturális Fővárosa Programhoz kapcsolódó, színházi háttérszakmákat oktató képzés a Veszprémi Petőfi Színházban.

“A Petőfi Színházban négy esztendeje elindított Lélektől-lélekig fesztivált is bevonták a programba, ahová vendégprodukciók érkeznek az ország több színházából”

– közölte Varga Richárd.

“A Pannon Várszínház bemutatja majd Peter Shaffer Equus, valamint az Amadeus című darabját, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című művét, Shakespeare Hamletjét és Daniel Keyes Virágot Algernonnak című darabját, valamint láthatja a közönség Géczi János-Likó Marcel A bunkerrajzoló című művét”

– tette hozzá.

Mint mondta, a színházi koncepció kiemelten kezeli a 2023-as Petőfi-bicentenáriumot. A Pannon Várszínház 2021-ben Petőfi Karaffa-drámatöredékét feldolgozó drámapályázatot hirdetett. A nyertes művet 2023-ban mutatja majd be a társulat.

Mint fogalmazott, fontos cél a fiatalok bevonása a programba, a helyi alkotók népszerűsítése, valamint az, hogy a 2023-ban bemutatandó produkciókat a következő években is láthassa a közönség.

Kapcsolódó cikkek