Áder János (archív)

Áder János: a magyarság küldetése, hogy hitét megtartva gazdagítsa a világot

Áder János: a magyarság küldetése, hogy hitét megtartva gazdagítsa a világot

Ezt mondta a köztársasági elnök csütörtökön Budapesten annak a hetven országból érkezett bíborosnak és a püspöki konferenciák képviselőinek, akik azért érkeztek a fővárosba, hogy megtekintsék a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszíneit és tájékozódjanak a találkozó előkészületeiről.

Áder János kiemelte: Magyarország születése óta – több mint ezer éve – sokkal inkább adni akar, mint kapni. Küldetésünk, hogy gazdagítsuk a világot kultúránkkal, értékőrző helytállásunkkal, a mások iránti tiszteletünkkel, vendégváró barátságunkkal. Ezt hoztuk magunkkal a 21. századba, és ezt akarjuk megmutatni jövőre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson is – fogalmazott a köztársasági elnök.

Felidézte, a magyar állam történelme egy olyan uralkodóházzal kezdődött, amely Európában szinte példátlan számban adott szentéletű királyi sarjakat a világnak.

“Hogy mi, magyarok, betölthessük küldetésünket, történelmünk első századai felett szent életűek sora őrködött a maga személyes áldozatával, irgalmával és hősiességével”

– mondta.

A piarista szerzetestanár, költő Sík Sándort idézte, aki szerint ahogy “a kereszténység kezdetén ott van a Szent Család (.), amely élő példával felel meg mindenre, amit a keresztény ember kérdezhet”, úgy “a magyar kereszténység elején is ott van” Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella.

“Nekünk ők az áldott kezdet, egy több mint ezer esztendős történet kezdete”

– tette hozzá Áder János.

Arról is beszélt, hogy az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszus óta eltelt évtizedekben “ismét próbára tett minket a történelem”, de ezekben az években is “velünk voltak az irgalmasság új hősei, az igazságosság új mártírjai”.
fotó: pixabay.com

Boldog Apor Vilmos győri megyés püspök, Boldog Romzsa Tódor munkácsi görög katolikus püspök, Boldog Salkaházi Sára budapesti szociális nővér, Boldog Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök, Boldog Bogdánffy Szilárd szatmár-nagyváradi püspök, Boldog Scheffler János szatmári püspök, Boldog Sándor István pesti szalézi szerzetes, Boldog Brenner János, rábakethelyi káplán – sorolta. Valamennyien mártírhalált haltak, és valamennyiüket az elmúlt negyedszázad során emelte a boldogok sorába a katolikus egyház.

“Mert kitartottak hitükben, nem hagyták magukra a rájuk bízottakat, nem kötöttek vállalhatatlan alkukat. Ragaszkodtak hitükhöz, hivatásukhoz”

– mondta, majd hozzátette, vértanúságuk azt üzeni, hogy még a leggyászosabb időkben, a totális diktatúrák idején is mérce maradt a magyarság szívében az igazságérzet és az emberség, a hűség és az áldozat.

Nevük előtt a “boldog” jelző nekünk, magyaroknak, azt jelenti: létezik számunkra egy minden történelmi viharon át megőrzött igazság. Az igazság, hogy ez a nemzet mindig újra igent mondott a félelem nélküli életre, a becsületre, az emberi méltóságra, a szolidaritásra, a szabad vallásgyakorlásra, a béketeremtő jóakaratra, a kölcsönös tiszteletre” – fogalmazott Áder János.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében arról beszélt: a magyar katolikusok régi álma volt, hogy

“az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus után újra Budapesten találkozhasson a katolikus világ és együtt fejezhesse ki tiszteletét és imádását az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus iránt”.

Szavai szerint elérkeztek a találkozó szervezésének “végső szakaszába”, és megkezdték a visszaszámlálást, hiszen már csak 500 nap van a budapesti kongresszusig. Kitért arra: a szerzetesek és a lelkiségi mozgalmak is bekapcsolódnak az előkészületekbe.

Összeállították a kongresszus teológiai dokumentumát, amelyet a Szentszék jóváhagyott, majd megjelent olaszul és magyar nyelven. Ugyancsak kiadták az Eucharisztiáról szóló pápai megnyilatkozások gyűjteményét és számos más publikációt.

A bíboros hangsúlyozta: “Magyarország magáénak érzi az Eucharisztikus Kongresszust”, az egyház jelentős anyagi támogatást kap a magyar kormánytól épületek felújítására és programokra.
Erdő Péter megköszönte Áder Jánosnak, hogy “személyes, figyelmes szeretettel kíséri az előkészület munkáját”.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szerint a kongresszus és előkészületei óriási lehetőséget adnak a magyar katolikus közösségnek a megújulásra és a szekularizáció terjedésének mérséklésére.

Az MKPK elnöke reményét fejezte ki, hogy a budapesti találkozón Ferenc pápa is “megajándékoz bennünket jelenlétével”.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2020. szeptember 13. és 20. közt rendezik Budapesten. A rendezvény nyitómiséjét szeptember 13-án délután, a Puskás Ferenc Stadionban mutatják be. A kongresszus fő helyszíne a budapesti Hungexpo területe lesz: minden nap közös imával és elmélkedéssel kezdődik, amelyet magyar vagy külföldi püspök vagy bíboros vezet. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek, a záró szentmisét szeptember 20-án a Hősök terén mutatják be. Az eucharisztia szó egyszerre jelent szentmisét, az utolsó vacsorát megjelenítő cselekményt és az Oltáriszentséget, a szentmisén Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.

Kapcsolódó cikkek