Román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron

Román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron

Mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre, amit az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensek miatt szerveztek a Mediafax hírügynökség szerint.

A tüntetők tábláin – többnyire románul, de magyarul is – többek között ilyen feliratok voltak:

“Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött”, “A csendőrség egymás ellen uszít”, “Manipulálás és uszítás nélkül” “Szolidaritással a sovinizmus ellen”, “Hargita, Kovászna, emberséges föld”.

Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, hogy

“Hargita és Kovászna román föld”.

Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta: azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek. A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst.

“Amikor ismertté vált a politikai realitás, olyan etnikumközi feszültségek jelentek meg, amelyek 1990 óta nem léteztek. (.) Románként bocsánatot kérek mindazért, amit a legostobább nemzettársaim tettek”

– nyilatkozta a szervező, aki a #rezist mozgalom pólóját viselte.

A mozgalom a baloldali-liberális román kormánynak a korrupcióellenes harc ellehetetlenítését célozó intézkedései elleni tiltakozások során alakult ki.

A Mediafax hírügynökség Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatóját is idézte, aki szerint a normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból. A szolidaritási tüntetés résztvevői a kolozsvári városháza elé, majd a Béke térre vonultak, ahol befejeződött a megmozdulás.

Kapcsolódó cikkek