búzamező, forrás: pixabay.com

Augusztus 20: készül a Magyarok Kenyere

Augusztus 20: készül a Magyarok Kenyere

Összeöntötték a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem programban a kárpátaljai magyar gazdák összeadott, csaknem 160 tonna búzáját szombaton az ungvári járási Nagydobronyban.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke reményét fejezte ki,

hogy idén sikerül túlszárnyalni a Magyarok Kenyere programban tavaly összegyűjtött több mint 1000 tonna gabonamennyiséget.

Köszöntötte a kárpátaljai magyar gazdákat, akik tavaly népességarányosan a Kárpát-medencében a legtöbb gabonát adományozták. Kárpátalján a háborús körülmények között az emberek tudják, mit jelent a szükség,

“mit jelent az, amikor nekem van egy kevés, és képes vagyok adni annak, akinek semmi nincs”

– mondta.

A MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, idén is a béke óhajával érkezett az ünnepségre, és elmondta, a magyar alaptörvénynek megfelelőn

“Magyarország felelősséget vállal minden magyarért, éljen bárhol a világban”.

Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy “a magyar kormány, Magyarország történelme során a legnagyobb humanitárius segélyprogramot bonyolítja le” és kész kivenni a részét Ukrajna háború utáni újjáépítéséből is.

“Ez a dolgunk, ez a feladatunk európai emberként és magyarként kiemelten egyaránt”

– fogalmazott.

Jakab István a közszolgálati média és a kárpátaljai magyar nyelvű sajtó tudósítónak elmondta, hogy a MAGOSZ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával összefogva több mint 100 millió forint értékben hozott segélyt Kárpátaljára: lisztet, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szereket. Most pedig egy agrárszakember-képző ösztöndíj programot indítanak, amelybe kárpátaljai fiatal gazdák is bekapcsolódnak. Hidi László, a kárpátaljai gyűjtést és a búzaösszeöntést szervező Pro Agricultura Carpatika Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy a Magyarok Kenyere programban idén Kárpátalján kilencedik alkalommal gyűjtöttek búzát.

“A háború miatt megfogyatkozott a magyarság lélekszáma, azonban a kárpátaljai magyar ember nem a meghátrálás, hanem a megmaradás embere”

– mondta. Ezt bizonyítja az is, hogy idén a megye magyarlakta településeiről 1997 gazda csaknem 160 tonna terményt adott össze, ami rekordmennyiség. A szónok végezetül köszönetet mondott a MAGOSZ-nak és a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar gazdatársadalomnak nyújtott széleskörű támogatásért.

Kapcsolódó cikkek