Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje elõtt a budapesti Kodály Köröndnél 2021. szeptember 12-én, fotó: Vasvári Tamás/MTI

Budapesten misézett Ferenc pápa

Budapesten misézett Ferenc pápa

Hívek tízezrei vettek részt vasárnap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséjén, amelyen Ferenc pápa volt a főcelebráns. Az eseményt a közmédia élőben közvetítette.
A NEK zárómiséjére mintegy 75 000-en regisztráltak, emellett nagyon sokan kilátogattak az eseményre és az Andrássy útra, ahol a katolikus egyházfő a pápamobilból köszöntötte a híveket.

A jármű a Szépművészeti Múzeumtól a Kodály köröndig hajtott, majd a Dózsa György út Műcsarnok melletti részéről érkezett a Hősök terére. A hívek hangos éljenzéssel, integetéssel köszöntötték a Ferenc pápát, a tömegben a többi között magyar, székely, lengyel, spanyol, portugál és vatikáni zászlókat lengettek.

Az Andrássy úton egy csecsemőt adtak Ferenc pápa kezébe, aki a kereszt jelét rajzolta a kisgyermek homlokára.

A zárómisén a pápa a Jézussal való találkozás példaképeiként említette az államalapító Szent Istvánt és Árpád-házi Szent Erzsébetet. Ferenc pápa a hívőkhöz fordulva azt mondta, engedni kell, hogy “a találkozás Jézussal az eucharisztiában átalakítson bennünket, ahogyan átalakította a nagy és bátor szenteket, akiket tiszteltek, mint Szent István és Szent Erzsébet is”. Az egyházfő megjegyezte, a NEK egy út végét jelenti, de

“legyen még inkább egy kiindulópont”.

Hangsúlyozta, hogy az eucharisztia emlékeztet bennünket, kicsoda Isten és ezt nem szavakkal teszi, hanem kézzelfoghatóan megmutatva, hogy

“Isten a megtört kenyér, a keresztre szegezett és másokért odaajándékozott szeretet”.

Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hõsök terén 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye, fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az egyházfő hozzátette:

“nem abban áll a különbség, hogy ki a vallásos és ki nem. A lényegi különbség a valódi Isten és az énünk istene között van”.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a zárómisén azt mondta, hivatásunknak érezzük, hogy híd legyünk Kelet és Nyugat között, a különböző kulturális és vallási világok és a nemzetek között.

Erdő Péter Ferenc pápát köszöntve erős szimbólumnak nevezte a szentmisét, amely kifejezi “egységünket Krisztus körül Szent Péter utóda vezetésével”, az egész világból érkezett püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel és valamennyi hívővel. Azt is mondta, hogy a nem keresztények, a más világnézetűek, különösképpen a zsidó vallás képviselőinek jelenléte mutatja

“az idők élő jelét, az egyház hivatását, hogy Krisztus küldötte legyen a nemzetek számára”.

Erdő Péter a missziós kereszt másolatát ajándékozta Ferenc pápának. A katolikus egyházfőt katonai tiszteletadás mellett állami és egyházi delegáció fogadta vasárnap reggel a Liszt Ferenc-repülőtéren. Ferenc pápa a Szépművészeti Múzeumban találkozott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

“Orbán Viktor arra kérte Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot”

– mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A közlés szerint Orbán Viktor átadta Ferenc pápának annak a levélnek a másolatát, amelyet IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett. A Vatikán közlése szerint a “szívélyes légkörű” találkozó mintegy 40 percig tartott. A katolikus egyházfő és Magyarország vezetői az egyház magyarországi szerepéről, a környezetvédelem iránti elkötelezettségről, valamint a családok védelméről és támogatásáról beszélgettek.

Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hõsök terén 2021. szeptember 12-én, fotó: Bruzák Noémi/MTI

A katolikus egyházfő találkozott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel is, a pápa a találkozón a Budapest két partját összekötő Lánchídhoz hasonlította a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát, egyben egységet szorgalmazva az antiszemitizmus ellen. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy zsidók és keresztények elkötelezettsége vezetett a múltbéli válaszfalak lebontásához. Emlékeztetett arra, hogy a találkozó éppen a zsidó újév és az engesztelés napja, a jom kippur ünnepe közé esik.

A Szépművészeti Múzeum Márványcsarnokában Ferenc pápa ülve olvasta fel olasz nyelvű beszédét.

Radnóti Miklóst és a költő Bori noteszében írt sorait idézte, valamint Rainer Maria Rilkét. A pápa kijelentette, segíteni kell, hogy kortársaink

“elfogadják és szeressék egymást (..), a világ csak akkor fog nekünk hinni, ha a béke gyökereivé és az egység csíráivá válunk”.

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke Ferenc pápát köszöntve azt mondta, katolikus egyházfő magyarországi látogatása “megerősít bennünket az Isten kimondhatatlan ajándékában, Jézus Krisztusban, keresztyén hitünkben, kultúránkban és keresztyén szolgálatunkban”. Ferenc pápa a MEÖT-től a vizsolyi biblia fakszimile kiadását kapta ajándékba.

A néhány napja kórházba került Frölich Róbert országos főrabbi üzenetét Radnóti Zoltán főrabbi tolmácsolta.

A zsidóság és a kereszténység közös hitbeli öröksége, szent hagyománya az ellentétekkel terhelt múlt ellenére is bevilágítja a jelent és jelzőfényül szolgál az emberiség közös jövője számára – írta az országos főrabbi. Úgy fogalmazott, zsidók és keresztények egyaránt tudják, milyen idegennek lenni, mit jelent, mikor hitükért, meggyőződésükért üldözik, halálra szánják őket. A zsidó szervezetektől Ferenc pápa egy ezüst tóramutatót kapott.

A szentatya repülőgépe vasárnap délután, nem sokkal három óra előtt szállt fel Budapestről, a katolikus egyházfő Pozsonyba utazott.

Kapcsolódó cikkek