A Műcsarnok (archív)

Visszaszámlálás a Műcsarnokban

Visszaszámlálás a Műcsarnokban

Az elsősorban zenei tárgyú festményeiről, tárgykollázsairól és installációiról ismert Barabás Márton sokszínű életművét tekinti át Visszaszámlálás címmel a Műcsarnok szombattól látható kiállítása.

“Egy igazán kiemelkedő életmű retrospektív tárlata nyílik meg most a Műcsarnokban”

– mondta el a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján az intézmény művészeti igazgatója. Szegő György emlékeztetett arra, hogy Barabás Márton műfajok és művészeti ágak, elsősorban a zene és a képzőművészet “átjárásain” dolgozik.

“A magyar művészt a bécsi Haus der Musik nemrég a Beethoven születésének 250. évfordulójára rendezett tárlatára is meghívta, erről a frissen bezárt kiállításról is érkezett néhány Barabás-munka a Műcsarnokba”

– közölte Szegő György.

Szabó Noémi kurátor hozzátette, a Műcsarnok apszisában helyet kapó kiállítás több mint 140 műalkotáson keresztül tekinti át Barabás Márton pályafutásának eddigi 45 évét.

Az első másfél évtized alkotásait felvonultató teremben látható az egyik legkorábbi főmű, a később folytatás nélkül maradt Ikarus, majd nyomon követhető, ahogy a figuralitás fokozatosan feloldódik Barabás Márton életművében. A hetvenes évek végén egy öreg zongora véletlen megtalálásának hatására jelent meg az életműben az azóta ikonikussá vált zongoramotívum. A művész azóta éppúgy használ zongorafedeleket festményeinek hordozóanyagául, mint ahogy a zongora alkotórészeit – billentyűit, mechanikájának darabjait vagy akár lábait – beépíti munkáiba.

Barabás Márton hangsúlyozta, munkásságának semmiképpen nem célja a rombolás, ezért csak régi, már hasznavehetetlen hangszereket használ fel alkotásaihoz.

Mára nem ritka, hogy a művészt megkeresik azzal, dolgozza fel a család sok szép emléket hordozó, de már működésképtelen zongoráját, ezzel új életet adva a hangszernek – jegyezte meg. Szabó Noémi hozzátette, Barabás Márton nemcsak zongorák kapcsán törekszik arra, hogy a múlt hasznavehetetlen tárgyait felhasználja. Gyakran feldolgoz régi kottákat, más eszközök töredékeinek beépítésével könyvtárgyakat alkotva belőlük, de a Mindennapi kenyerünk (365 nap) című munka például az 1982-es év során elfogyasztott veknik papírcéduláit gyűjti egybe.

“Pályafutása korai szakaszától kezdve fontos motívum Barabás Márton számára a spirál is; a művész gyakran éppen zongorák alkatrészeit felhasználva épít jellegzetes facsigákat”

– mondta el a tárlat kurátora.

Barabás Márton felhívta a figyelmet a kiállításban látható életrajzi filmre, valamint a tárlathoz készült katalógusra is, amelybe Szegő György és Szabó Noémi írtak tanulmányokat.

A Visszaszámlálás című kiállítás 2022. február 13-ig látogatható a Műcsarnokban.

Kapcsolódó cikkek