fotó: pixabay.com

Sára Sándorra emlékeztek Budapesten

Sára Sándorra emlékeztek Budapesten

Rendezőként és a Duna Televízió egykori elnökeként is meghatározó egyénisége volt a rendszerváltást követő időszaknak. Így fogalmazott Lezsák Sándor Budapesten, a Nemzeti Fórum Kölcsey Körében, ahol a filmrendező-operatőrre emlékeztek.

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy Sára Sándor a filmjeiben és a valóságban is mindig a lényegre koncentrált, azt láttatta a közönséggel.

“Mozgósító nemzeti erőtérnek volt a meghatározó alakja, és ma is az, hiszen alkotásain keresztül ma is körülöttünk él”

– mondta a politikus.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvényen felidézte, hogy gyerekkori élménye Sára Sándor dokumentumfilmje a második magyar hadseregről. Ebből tanulta meg, hogy a hadsereg katonái – a hivatalos narratívával szemben – nem fasiszta katonák, hanem hősök voltak, vagyis a rendező visszaadta nagyapáink becsületét – fogalmazott.

“Azzal, hogy Sára Sándor ezt a filmet meg merte csinálni egy diktatúrában, bátorságot adott neki és megtanította arra, hogy fontos a nemzeti összetartozás”

– mondta.

“Sára Sándornak köszönhető az is, hogy az egykori Duna Televízió a nemzet televíziójává vált”

– fűzte hozzá Balogh László.

Dobos Menyhért a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Csoóri Sándor mellett Sára Sándornak köszönhető a Duna Televízió megvalósulása, hogy a nemzet televíziójaként égi köldökzsinór módjára kösse össze a 20. században szétszakított magyar nemzetrészeket.

“Dokumentumfilmjeivel pedig, amelyekkel határtalan bátorságról tett tanúságot, beírta magát a filmművészet aranykönyvébe”

– emelte ki a vezérigazgató.

Kapcsolódó cikkek